Trädlyckan fyller 50 år och firar med ett rejält ansiktslyft

För 50 år sedan var ängarna på Trädlyckan en byggarbetsplats. Varbergs största bostadsrättsförening var under uppförande. Nu är området en byggarbetsplats igen – den här gången för byte av fasaderna.

ANNONS
|

Bostadsrättsföreningen Trädlyckan kom till i början av 1970-talet. Då hade HSB sedan några år tillbaka färdigställt tre bostadsrättsföreningar på Söder. Sedan tidigare hade man låtit bygga bland annat i kvarteret Verkstaden inklusive höghuset på Västra Vallgatan.

Nu slog man till med det dittills och hittills största HSB-projektet i Varberg – 322 lägenheter fördelat på sju lamellhus på Trädlyckan där det då bara var ängar och Förstbergs handelsträdgård.

Priset på bostadsrätterna sänktes

Johnny Svensson, ledamot i bostadsrättsföreningens styrelse, var 17 år 1971 när han flyttade in i en sprillans ny lägenhet med sin mamma och lillasyster.

– En trea kostade 9400 kronor. Men de fick svårt att sälja dem, så priset sänktes till 7900 kronor och de som redan hade köpt fick pengar tillbaka, minns han. Avgiften då var cirka 500 kronor. Så lägenheterna var relativt billiga.

ANNONS

Den tröga starten löstes genom att sjukhuset och Ringhals köpte en del av lägenheterna. På så sätt fick deras personal någonstans att bo. Inom några år togs det systemet ur bruk och andelarna för de lägenheterna kom i privatpersoners ägo.

Johnny Svensson växte upp och lämnade Trädlyckan men 1996 kom han tillbaka och han trivs gott i området. Tillsammans med ordföranden Magnus Stolt och de andra i styrelsen arbetar han för att förvalta och utveckla föreningen.

Fick inte byta färg på fasaden

Just nu pågår en fasadrenovering som även kommer inkludera nya entréer och delvis nya utemiljöer. Föreningen ville passa på att byta kulör på teglet, från gult till gråsvåart, men det gick byggnadsnämnden inte med på. Husens ursprung skulle bevaras.

Men mycket är ändrat på Trädlyckan sedan husen byggdes. Fönster och takplåtar är röda och gröna i stället för vita och balkongerna är breddade och inglasade. Stambyte och installation av fjärrvärme har man också hunnit med. Den just nu pågående renoveringen landar på omkring 45 miljoner kronor.

– Vi är en stor förening så det blir väldigt omfattande så fort vi ska göra något. Ska vi göra om entréerna är det 48 ingångar som ska göras om och inte fem, sex stycken, säger Johnny.

– Fördelen med det är ju samtidigt att det är 322 medlemmar som delar på kostnaden. Vi betalar av många av investeringarna snabbt, säger Magnus Stolt.

ANNONS
ANNONS