Totalt 18 begravda individer funna

När den arkeologiska undersökningen vid Gamla Kyrkbacken nu går mot sitt slut kan arkeologerna räkna 18 funna individer.

ANNONS
|

För nära två veckor sedan hittade arkeologerna ben från Getakärrs kyrkogård vid ett ledningsarbete i trottoaren vid Gamla Kyrkbacken. Det här var det första riktiga fyndet av kyrkogården.

Kyrkogårdens placering har varit en gåta men sedan ett par veckor tillbaka kan man alltså någorlunda förstå var den låg. Tio individer hade hittats när HN besökte grävningen runt vårdagjämningen men kanske ruvade marken på fler?

Analyser kan berätta om dateringen

Ja, det gjorde den. När HN besöker grävningen igen berättar arkeologerna Elisabet Schager, Pia Svensson och Duncan Alexander från Arkeologerna i Mölndal att man hittat 17 individer. Vi pratar om fynden och att benen ska undersökas av en osteolog och att maginnehållet ska undersökas av en expert i Stockholm – undersökningar som förhoppningsvis kan ge svar om var de begravda var uppväxta, om de hade parasiter och sjukdomar, hur gamla de var när de dog och när de dog.

ANNONS

– Jag har en till, säger Pia Svensson plötsligt. Här är skallen... och här är en kota.

18 individer alltså.

Nära fyndet för 40 år sedan

De senaste veckornas undersökning visar att en arkeologisk undersökning på platsen 1981 nästan naggat ner i kyrkogården. Pia Svensson visar i schaktet var 1981 års undersökning slutade och var mars månads undersökning tagit vid.

– Nu ska vi avsluta här men vi hoppas kunna göra spännande analyser av materialet, säger Elisabet Schager.

LÄS MER:Unikt fynd: Kyrkogården hittad under trottoaren

ANNONS