Totalrenovering på gång för Skällingegården

Skällingegården ser fram emot en ordentlig uppfräschning. Över tre miljoner kronor blir tillgängliga om allt går som föreningen vill. – Vi hoppas kunna börja redan i höst, säger föreningens ordförande Tony Nilsson.

ANNONS
|

De gråa köksluckorna och den småprickiga tapeten vittnar om att det var ett tag sedan som köket fräschades upp.

– Jag har faktiskt inget år som jag kan säga att då är den senaste renoveringen gjord, men jag gissar på början av 70-talet, säger Skällingegårdens ordförande Tony Nilsson.

Nu kan det dock vara dags. På tisdag väntas kommunfullmäktige godkänna sin del investeringsbidraget, efter det är Boverkets del en ren formalitet. Totalt sett handlar det om drygt 3,3 miljoner kronor där föreningen själva behöver lösa 15 procent, något som redan är klart.

– Det är viktigt att nämna att vi aldrig hade kunnat göra något av det här utan Sparbanksstiftelsens stöd. Vi har redan fått bidragsstöd från dem och tack vare dem har vi vår del, säger Tony Nilsson.

ANNONS

Sparbanksstiftelsens pengar har till viss del använts till att måla om i stora och lilla salen. Men om kommunfullmäktige säger ja blir det tal om betydligt större förändringar.

– Köket är absolut första prioritet, men vi ska också fixa till hela källaren så Skytteföreningen får bättre förutsättningar. Det är såpass dålig luft där nere att folk med astma har problem att andas, så det är väldigt hög prioritet på det, säger Nilsson.

Ventilationen i stort är en tung post i renoveringsarbetet och budgeteras till närmre en halv miljon kronor. Utöver det ska hörslingor installeras och även en hiss så att rullstolsburna kan ta sig till källarplan.

– Men vi kommer inte göra allting på en gång, vi är trots allt en ideell styrelse som kommer att leda arbetet.

Tony Nilsson hoppas att renoveringen kan leda till fler uthyrningar och i förlängningen mer intäkter för föreningen. Som det är i dag går Skällingegården inte runt på den verksamhet som är i lokalen.

– Det är inte meningen att vi ska göra vinst, men helst tjäna lite pengar så att vi kan laga saker och underhålla fastigheten. Det hade vart drömmen.

På utsidan vill föreningen i framtiden snygga till framsidan med lite lättskötta stenpartier. Dessutom finns det en fundering på att bygga en altan på baksidan, dit kvällssolens strålar når. Med kyrkan runt hörnet tror Tony Nilsson att en soldränkt altan skulle kunna locka fler att hålla sin mottagning i Skällingegården efter vigseln.

ANNONS

– Jag hade själv min mottagning här när jag gifte mig och det var som att kliva in i skuggan när vi gick upp på trappan.

ANNONS