Tornet är ritat av White Arkitekter AB.

Torn utmanar samspel med fågellivet

Kan fåglar och människor samexistera vid Getteröns naturreservat och Natura 2000-område? Frågan kan få sitt svar till sommaren.

ANNONS
|

Kommunen vill bygga ett utkikstorn vid Lassabacka, där täckningen av den gamla deponin norr om Getteröbron pågår. Tornet ska serva besökare i naturområdet och tanken är att tornet ska bjuda en fin utsikt över bland annat fågelområdet. Om detta samt invändningarna mot det samma har HN rapporterat tidigare.

Tornets påverkan utreds

Om människor har picknick och utövar fågelskådning i området utövar fåglarna bland annat fågelskådarskådning. "En fågel påverkas långt innan den väjer att fly då störningen påkallar uppmärksamhet och fågeln lägger mer tid på att hålla koll på det potentiella hotet än att till exempel födosöka eller ruva", skriver länsstyrelsen till kommunen.

LÄS MER:Utkikstornet på Getterön ska baxas vidare mot byggnation

Kommer fåglarna att störas av tornet? Den frågan håller kommunen nu på att gå till botten med. Länsstyrelsen i Halland kräver nämligen att kommunen gör en miljökonsekvensbeskrivning och ansöker om tillstånd för tornet enligt Miljöbalkens sjunde kapitel.

ANNONS

Förening positiv

Kommunen har nyligen avslutat ett så kallat avgränsningssamråd där tornets påverkan på omgivningen stötts och blötts med bland andra länsstyrelsen och Varbergs Ornitologiska Förening. Länsstyrelsen vill ha fördjupade studier av en rad frågor.

Varbergs Ornitologiska Förening välkomnar utredningen men är positiva till tornet: "Höga byggnader kan påverka fågellivet och det har VOF själva tagit konsekvenserna av när det gamla fågeltornet med sin placering centralt i reservat plockades ner. Med det underlag som presenteras i det nu aktuella samrådsunderlaget ser inte vi att tornets uppförande kan ifrågasättas utifrån fågelskyddsskäl på de aktuella platserna."

LÄS MER:Länsstyrelsen: Tornet kan skada fågelområdet

LÄS MER:2020 års ringmärkning i full gång på Getterön

ANNONS