Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trafikverket och Implenia sätter upp ett torn på torget. Men nej, det kommer inte finnas någon prinsessa högst upp i tornet. Istället ska det bebos av en mätstation som används i tunnelbygget. Bild: Rebecka Kvint
Trafikverket och Implenia sätter upp ett torn på torget. Men nej, det kommer inte finnas någon prinsessa högst upp i tornet. Istället ska det bebos av en mätstation som används i tunnelbygget. Bild: Rebecka Kvint

Torn på torget ska mäta vibrationer i kyrkan

Badande ungdom och Torggrillen finns på torget – och snart också ett torn. Ett torn? Ja, ett sprängvibrationsmätartorn!

Tornet ska uppföras på Torggatan nästan mitt på torget. Anläggandet satte igång nu i veckan genom att gatsten plockades bort från marken där tornet ska placeras.

Tornet – som egentligen är en mätstation – kommer bli fyra meter högt och finnas på plats så länge som Trafikverket och Implenia behöver det – kanske ett halvår, kanske ett år. Tornets uppgift är att serva bygget av Varbergstunneln.

– Det är en mätstation som ska hålla koll på byggnader vid torget – framförallt kyrkan, sparbanken och kvarteret där Brunnsparken ligger, alltså gamla anrika byggnader som är lite känsligare än andra när vi bygger, berättar Katarina Yngvesson, som är Trafikverkets kommunikatör för projekt Varbergstunneln.

– Mätstationen kommer skicka resultat till våra system. Skulle det bli någon sättning eller rörelse kommer vi se det väldigt snabbt eftersom vi då får larm. Får vi ett larm kan vi åka ut och titta med en gång.

Finns det någon mer sådan här mätstation i torn längs bygget?

– Nej, vi har inte behövt sätta upp någon mer. I det här området får tunneln låg bergtäckning så det är extra känsligt när vi är vid just de här fastigheterna. Tunneln går djupare på andra ställen så vi har inte sett behov av detta någon annanstans.

Kommunen kräver av Trafikverket och Implenia att de utformar tornet på ett sådant sätt att det smälter in i miljön och Katarina Yngvesson säger att tornet ska göras så fint som möjligt. Någon skiss på hur det ska se ut finns inte i dagsläget.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här