Torkan sätter spår på julgranen

Sommarens extrema torka har tagit död på stora delar av julgransodlarnas nyodlingar.

ANNONS

Sedan 15 år tillbaka odlar Anders Andersson med svåger och företaget Julgrannar i Spannarp julgranar för försäljning. Odlingarna har de både i Spannarp och i Vessige, och här finns både blågran, kungsgran och den klassiska julgranen rödgran.

85 procent dött

I helgen drog julgransförsäljningen i gång, och tillsammans med sin svåger och son stod Anders Andersson och sålde årets första julgranar inne i Varberg.

– Den stora ruschen är helgen före jul, men det blir vanligare och vanligare att köpa såhär tidigt också, säger han.

Julgransodlare runt om i Sverige har vittnat om risk för julgransbrist om sisådär fem-sex år. Anledningen är att sommarens torka tog död på stora delar av årets nyodlingar, alltså de granar som skulle ha vuxit till sig och blivit säljbara om fem-sex år.

ANNONS

– Jag skulle säga att 85 procent av det vi satte i år är dött. Det har vi fått rycka väck helt enkelt. Vi satte ungefär tusen plantor, 150 av dem lever, säger Anders Andersson.

Blandar upp

Trots det stora bortfallet är Anders Andersson inte särskilt oroad.

– Nä, det vi får göra är att blanda upp lite om ett par år. Alltså sälja lite från odlingarna året innan och året efter. Jag tror inte att det kommer märkas hos konsumenterna på varken pris eller brist, säger han.

Även bland de granar som sattes för ungefär två år sedan och som är små och känsliga har en del dött till följd av torkan. Men bland de granar som säljs i år märks torkan faktiskt mest av på färgen.

– Blågranen är mycket blåare i år. Nästan turkos, säger Anders Andersson.

Rent ekonomiskt är han inte speciellt beroende av julgransodlingen, utan det är mest en hobbyverksamhet.

– Det är mest mysigt. Annars kör jag skogsmaskin och har jobbat i skogen sedan 1982, säger han.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

ANNONS