Debattämne. Beskärningen av avenbokar runt torget har orsakat diskussioner både inom politiken och hos allmänheten.
Debattämne. Beskärningen av avenbokar runt torget har orsakat diskussioner både inom politiken och hos allmänheten.

Torgträdens framtid åter på agendan

Diskussionerna om torgträdens framtid fortsätter. Nu har frågan om när träden egentligen ska beskäras stötts och blötts i hamn- och gatunämnden.

ANNONS
|

I september beslutade hamn- och gatunämnden att avenbokarna som omger torget ska beskäras då de anses ha vuxit sig alldeles för stora. Förvaltningen menade då att det var en dålig idé, eftersom det inte skulle gå att göra på ett estetiskt tilltalande sätt. Nämnden beslutade trots det att låta beskära träden, med formuleringen "om möjligt omgående." På senaste nämndmötet i oktober föreslog Lennart Andrén (M) att ändra den formuleringen till "genast" eftersom han anser att det är brådskande. Han ville att de skulle beskäras redan i höst, eftersom de "bara blir större och snart växer ihop." Ett förslag som inte gick igenom.

ANNONS

– Det hade förvaltningschefen svårt att förstå, för det är sagt att man beskär träd i juni, juli, augusti, september. Men jag har tagit reda på att just avenbok kan man beskära fram till sista december. Så jag hade bra på fötterna, säger han.

Henrik Petzäll, förvaltningschef på hamn- och gata, menar att det inte alls är beskärningssäsong nu, och att det därför är lämpligt att skjuta upp ingreppet.

– Det är vår uppfattning baserat på den expertis och trädkunskap som finns på förvaltningen, säger han.

Enligt honom är det bäst om avenbokar beskärs från början när träden är små, något som inte gjorts en enda gång sedan de placerades där 1994.

– Varför inte är en bra fråga. Det är olyckligt, och svårt att svara på. Det har funnits fler olika aktörer inom förvaltningen och politiken under dessa år som kanske borde ha avkrävt sådana åtgärder, säger Henrik Petzäll.

ANNONS