Tore i Himle har satt honungsrekord

Från ett par av sina bikupor har Tore Johansson fått 100 kilo honung i år. Det är rekordmängder och nästan fem gånger normalproduktionen i Sverige.

ANNONS
|

I Himle står två av de bikupor som har gett mest honung för biodlaren Tore Johansson. I varje kupa surrar omkring 100 000 bin.

– Jag har aldrig fått så här mycket. Det mesta är 80 kilo i ett bisamhälle för några år sedan, säger Tore Johansson.

Iklädd klassisk rymddräktsliknande skyddsutrustning öppnar han en av kuporna och letar upp en av de största anledningarna till årets succéskörd.

– Det är drottningen som avgör om det blir ett bra år. Den här drottningen får övervintra till nästa år och kanske även till ett tredje år, eftersom hon är så bra, säger Tore.

ANNONS

Han tog med sig förra årets bästa bidrottning till parningsstationen på Hallands Väderö. Där avlades nya, ännu bättre, drottningar fram som bidrog mycket till årets honungs­rekord. Bidrottningar har en livstid på fyra till fem år och ger sämre skörd med åldern.

En annan viktig faktor är vädret. I år kom sommaren tidigt, vilket gjorde att de nya drottningarna kom igång tidigt och lade nya ägg. Att ha starka bisamhällen tidigt på säsongen kan vara avgörande för ifall det ska bli ett bra år med mycket honung.

– Jag skördade den mesta honungen före midsommar i år. Normalt brukar det vara tvärtom, säger Tore.

Förra året var det sämsta året på länge för många biodlare, inklusive Tore. Då kom han inte över sin normalmängd på 30 kilo per kupa.

Biodlingen är en hobby för Tore Johansson och han är själv en stor honungsälskare. På vintern äter han mackor med honung varje dag och han tror inte att hans familj skulle kunna göra slut på 100 kilo honung på egen hand. Hans bästa honungstips lämpar sig bäst till midsommar.

– Nyslungad honung på jordgubbarna med grädde till är väldigt gott, säger Tore Johansson.

ANNONS