Tore Fritzson har varit med från början

Tore Fritzson (c) i Varberg föll för många år sen på eget grepp. Det var så han blev landstings-politiker. - Ja, jag hade inget val, ler han. 1986 blev han ledamot i Varbergs nybildade primärvårdsnämnd. Nu slutar han.

ANNONS
|

Trots att Tore Fritzson bara är 57 år har han påbörjat en nedtrappning av politiken. Efter nyår blir hans enda uppdrag att vara landstingets representant i Hallandstrafiken. Och så ansvarar han för centerpartiets medlemstidning i Halland som ges ut fyra gånger per år.

- Jag började med politik så tidigt, och har hållit på i så många år. Nu vill jag ha mer fritid, säger han.

Dessutom har han ju sitt och sin brors företag som han driver i Falkenberg att tänka på.

Kanske han kan falla tillbaka på det intresse som från början lockade honom som 14-åring till Centerns ungdomsförbund? För politiken är inget som har gått i arv från föräldrarna.

ANNONS

- Jag är född och uppvuxen i Träslöv och det var i Centerns ungdomsförbund det hände mest saker. Träslövs CUF drev en programgrupp som spelade revyer och åkte runt i södra och västra Sverige. Det tyckte jag var kul.

Men så småningom blev politiken allvar av. Tore Fritzson var ordförande i CUF-distriktet på 70-talet och blev som mycket ung nominerad till både landstings- och kommunfullmäktige. Det är här det där med att falla på eget grepp kommer in.

- Vi hade bestämt att ingen fick tacka nej till ett uppdrag, men samtidigt att ingen heller fick sitta på två stolar. Uppdragen skulle spridas, säger han.

Tore Fritzson hade tänkt sig en plats i Varbergs kommunfullmäktige, platsen var helt säker, men eftersom han också var nominerad till en osäkrare plats i landstinget blev han tillfrågad om båda på partimötet.

- Eftersom landstinget kom först, fick jag tacka ja till det, nej fick vi ju inte säga. När sen kommunen kom upp fick jag tacka nej eftersom andra delen i huvudregeln var att man inte fick sitta på två stolar.

Primärvården har passat Tore Fritzson som hand i handske. Anledningen till att han på 60-talet föll för centerpartiets politik var dåvarande parti-

ANNONS

sekreteraren Gustaf Jonnergårds decentraliseringsidéer.

- Jag fick höra honom på en partikurs och blev fast, säger Tore Fritzson.

Och vad är primärvården, om inte ett slags decentralisering? Vårdcentraler och folktandvård ska finnas där folk bor - över hela kommunen. När primärvårdsnämnden, som är primärvårdens politiska ledning, i Varberg bildades 1986 var Tore Fritzson med. 1989 blev han dess ordförande.

- Jag har varit med om hela utbyggnaden. Närhet till service är viktig och det känns bra att ha varit med om att förverkliga vårdcentralerna i Håsten, Veddige och Tvååker och jag är stolt över att jag har lyckats driva fram att distriktssjuksköterskemottagningar också ska ha läkarmottagning, säger han.

Nästa steg i utvecklingen tror han blir kvällsöppna vårdcentraler.

- Det är på gång. Under nästa år kommer det säkert att vara öppet mellan 8.00 och 20.00, säger han tvärsäkert.

Tore Fritzson

Ålder: 57 år.

Bor: Träslöv, Varberg.

Yrke: Småföretagare inom klimatteknik.

Familj: Hustru.

Aktuell: Slutar som ordförande i Varbergs primärvårdsnämnd.

ANNONS