Torbjörn möttes av storpublik

100 idrottscaféer, 100 gäster – det firades med att bjuda rekordpubliken på ett jubileum med fotbollslegendaren Torbjörn Nilsson. – Underbart att berätta gamla anekdoter och minnen för en sådan här intresserad och nyfiken publik, säger den evige Blåvittikonen.

ANNONS
|

Efter karriären som spelare och tränare har Torbjörn Nilsson ägnat sig åt att föreläsa och skriva böcker om såväl fotboll som teambildning och ledarskap. Han föreläser ungefär en gång i veckan hos föreningar och företag.

– Då brukar det inte bli så mycket fotboll som det blev här i Varberg i dag, säger den nu 61-årige bollartisten.

– Men nu ville de att jag skulle berätta om min karriär och då passade jag på att plocka fram anekdoter och berättelser från omklädningsrum och resor, sådant som kanske inte alla känner till. Att vi vann Uefa-cupen med Blåvitt 1982 vet ju alla...

ANNONS

Varbergs Idrottshistoriska Förening bildades 1998 och har i dag 326 medlemmar. En viktig ingrediens i föreningens verksamhet är de återkommande idrottscaféerna. Torbjörn Nilsson blev VIHF:s hundrade cafégäst och jubileet firade man på onsdagen genom att flytta aktiviteten från IOGT/NTO-lokalerna i centrum till den mycket större Sparbankshallen.

– Vi är upp emot 200 personer här i dag och så många har vi aldrig tidigare varit, säger den nöjde ordföranden Errol Flysjö.

– Jätteroligt!

Under halvannan timme berättade Torbjörn, som av Blåvitts supportrar också går under smeknamnet Gud, om allt mellan högt och lågt – från karriärens start i Jonsered till åren i IFK Göteborg och proffsäventyren i Holland och Tyskland och naturligtvis om tränaruppdragen som följde sedan.

Saknar du tiden som fotbollsspelare?

– Nej, tidens gång är inget man kan göra något åt. Men jag kan ibland önska att jag haft Zlatans attityd och inte varit en sådan blyg liten kille från Jonsered. Då hade jag nog kunnat nå ännu längre.

Men Torbjörn, är det inte dags att träna ett lag snart igen?

ANNONS

– Jo, en gång till vill jag få chansen att utveckla och bygga upp någonting. Men det ska vara på hög nivå, allsvensk nivå, men sedan spelar det ingen roll om det är tjejer eller killar.

Ålder: 61.

Bor: I Jonsered.

Familj: Hustrun Marie, sönerna Johan, Peter och Anton, hunden Viggo.

Klubbar (som spelare): Jonsereds IF, IFK Göteborg, PSV Eindhoven, Kaiserslautern.

Klubbar (som tränare): Jonsereds IF, Örgryte IS, IK Oddevold, Västra Frölunda IF, BK Häcken, Kopparbergs/Göteborg FC.

Landskamper: 28.

Meriter: Allsvensk skyttekung (1981), Vinnare av Guldbollen (1982), skyttekung i Europacupen (1984/1985 och 1985/1986), skyttekung i UEFA-cupen (1981/1982).

ANNONS