Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lämnar kommunen. Helena Arnesten lämnar tjänsten som chef för stadsbyggnadskontoret på Varbergs kommun. Istället går hon över till näringslivet och tillträder som vd på Etikhus i december. 

Toppchefen lämnar - blir vd för byggbolag

Som chef på stadsbyggnadskontoret har Helena Arnesten haft högsta ansvaret för bygglov och detaljplaner. Nu kommer hon själv söka bygglov hos Varbergs kommun - som ny vd på Etikhus.

I fyra år har Helena Arnesten haft en central roll i Varbergs alla byggprocesser, som högsta chef på den förvaltning inom kommunen som handlägger såväl bygglov som detaljplaner. 
Men nu tar hon klivet över till det privata näringslivet. 

Första december tillträder Helena Arnesten tjänsten som vd på familjeföretaget Etikhus som bygger hus. 
– Jag tycker att det ska bli väldigt roligt att få lov att bygga igen. Det är vad jag har jobbat mest med under mitt yrkesverksamma liv, säger Helena Arnesten. 
Finns det någon risk för jäv när du lämnar Varbergs kommun för Etikhus, som har stor verksamhet i Varberg, från en dag till en annan?
– Nej, vi har väldigt tydliga rutiner för det och min personal har fått direktiv. Inom kommunen handlägger vi inga ärenden där vi har en personlig koppling. Det är ingen som rådfrågar mig i sådana ärenden nu och jag går ut ur rummet när det ska pratas om sådana delar. 
Så du behöver inte vara ledig några månader innan du börjar det nya jobbet på Etikhus?
– Nej, kommunen har en transparent verksamhet och jobbar inte med hemligheter i den bemärkelsen. Däremot ska man inte vara inne i myndighetsfrågor och det är där jävsituationen är viktig att hantera. 

För Varbergs kommun är det en nyckelperson som lämnar i ett skede när Varberg växer och står inför mycket stora projekt när det gäller stadsutveckling 
Helena Arnesten har varit ombud för Varbergstunneln, Hamnflytten och Västerport. 
Kommundirektör Carl Bartler tycker det är tråkigt att chefen för stadsbyggnadskontoret lämnar och medger att förlusten inte kommer att gå obemärkt förbi
– Men att chefer försvinner till andra jobb är naturligt, så vi ser det inte som någon jättekatastrof. Utan nu påbörjar vi en ny rekrytering där vi tar fram en kravprofil för tjänsten. 
– Jag bedömer att vi har en organisation och struktur som gör att vi kommer klara av tidsperioden som blir emellan Helena och hennes efterträdare. 

Carl Bartler har haft uppe frågan om jäv för diskussion och har en plan för vad som gäller framöver.
– Ärenden som handlar om Etikhus ska inte hanteras av Helena Arnesten. Om vi behöver ha en hantering på förvaltningschefsnivå så får vi hantera det på annat sätt. Om Etikhus kommer in med ett ärende nu så får vi vara observanta på det, säger han. 

Etikhus har 20-årsjubileum i år och ägare är bröderna Pär Börjesson och Ulf Werner. 
Nu vill de ägna mer tid åt projekt som innebär uppköp av fastigheter som sen byggs om. Det i sin tur skapar jobb åt Etikhus. 
– Vi har drivit upp Etikhus AB till vad det är i dag med all personal och så vidare. Nu blir det Helena Arnesten som får utveckla den biten vidare, berättar Pär Börjesson, som snart lämnar över vd-stolen.

Som chef för stadsbyggnadskontoret tjänar Helena Arnesten 73 700 kronor i månaden. Hon vill inte avslöja den nya lönen men säger att "villkoren är ganska lika". 
Var det svårt att locka över henne till byggsidan?
– Vi har använt oss av en rekryterare från Uddevalla som bara jobbar med chefsrekryteringar och headhunting. Intresset för vd-rollen på Etikhus var stort. Vi är glada för att Helena Arnesten sökte jobbet och vi har stött på henne under årens lopp, säger Pär Börjesson.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här