Tonårskille åtalas för två våldtäkter

En kille i tonåren misstänks för två våldtäkter mot samma person under samma dag i somras. Båda händelserna ska ha inträffat utomhus i ett bostadsområde i Varbergs kommun.

ANNONS
|

I det ena ärendet misstänks tonårskillen för att ha tvingat målsägande att utföra oralsex på honom. För att få sin vilja igenom ska killen ha tagit strypgrepp om målsägande och hotat med att sprida nakenbilder på henne.

I det andra ärendet ska tonårskillen ha fällt ner målsägande till marken och tagit strypgrepp om henne. Han ska sedan ha utfört oralsex på målsägande och försökt ha sex med henne.

Tonårskillen står nu åtalad för båda våldtäkterna. Som yrkande i andra hand står oaktsam våldtäkt eftersom målsägande inte deltog frivilligt.

Jannike Bjurenheim är åklagare i ärendet. Hon vill inte kommentera de enskilda fallen och hänvisar till sekretess. Men rent generellt berättar hon att det finns andra regler att förhålla sig till när det handlar om utredningar av yngre misstänka gärningspersoner. Bland annat ska utredningen gå fortare.

ANNONS

Rättegångsprocesser kan också komma att se annorlunda ut.

— När det är unga personer och en viss typ av brottslighet så kan man hålla rättegången bakom stängda dörrar, men det gör man ändå när det kommer till sexualbrott, säger hon.

Eventuella påföljder för brottslighet skiljer sig också när det handlar om yngre gärningspersoner. Påföljderna kan exempelvis innefatta ungdomstjänst eller sluten ungdomsvård.

— Det är ett större spektra av påföljder och det är för att det är desto viktigare att det är en påföljd som är lämplig för personen, säger Jannike Bjurenheim.

ANNONS