”Tomater och gurka är himla trevligt”

Det våras för årets grönsakssäsong. På företaget Warberg Tomat luktar det av nyskördade tomater och nyligen slogs dörrarna upp för att ta emot strömmen av matintresserade kunder.

ANNONS
|

Tomatplantor i oändliga rader är det första som möter i växthusen på Warberg Tomat i Tofta utanför Varberg. På 3 250 kvadratmeter odlas tomater, gurka, paprika och mängder av olika örter som koriander, basilika och timjan. Det är årets skörd som står och växer till sig inför säsongens första plock.

– Tomat och gurka har vi haft här i alla år. Men för några år sedan bestämde vi oss för att börja odla annat också, säger Raimo Einosson.

1986 tog han över verksamheten efter sina föräldrar och har varit ansvarig för odlingen sedan dess. Tidigare har försäljningen främst varit till grossister men 2013 beslutade man sig för att även satsa på butiksförsäljning. Det började i ganska liten omfattning men växte sig snabbt större.

ANNONS

– Vi började med örter 2014 och byggde till växthuset 2015, säger Raimo.

2013 flyttade Bodil Andersson in på gården och blev sambo med Raimo. Hon jobbade tidigare inom vården men nu bytte hon bransch.

– Butiken ökade så väldigt och då fanns det en tjänst för mig. Det här är en helt annan typ av arbete med mindre fritid och mer jobb. Och jag kunde ingenting om sådant här innan jag började här, säger hon.

Bodil har ansvar för butiken och är den som kokar marmelad och chutney, lägger in gurka och gör ketchup. Matvarorna säljs därefter i butiken, där det även går att köpa bland annat potatis, svamp, vitkål och morötter från odlare i närheten. Sedan Bodil började jobba på Warberg Tomat har hon gått utbildningar i både mathantverk och hygien.

– Det är fantastiskt roligt att möta kunderna, vi får mycket positiv feedback. Många åker långt för att komma hit och ibland tar vi emot stora busslaster, säger hon.

Målet för Warberg Tomat är att en allt större del av försäljningen ska ske i butiken. Raimo uppskattar att de i dag säljer runt hälften av varorna till grossister och hälften till privatpersoner.

ANNONS

– I dag måste man vara stor för att överleva och vi är en liten verksamhet. Därför har vi gjort en annorlunda inriktning och det är att sälja mer hemma, det vill säga i butiken, säger han.

Intresset för odling har funnits hos Raimo sedan barnsben. När han gick i skolan stod han på torget och sålde tomater och gurka tillsammans med sina föräldrar och lusten för grönsaker och odling har inte svalnat med åren.

– Jag har velat bli tomatodlare sedan jag var liten. Tomater och gurka är himla trevligt och det är roligt att följa grönsakerna hela vägen från början när de planteras. I det här yrket följer man årstiderna och eftersom säsongen börjar på våren är man ute i ljuset hela tiden och då är allt nytt och väldigt roligt. Sedan kommer sommaren som går sin gilla gång och när hösten kommer så tröttnar man lite på det och vill bara slänga ut allt, haha. Men sedan när våren kommer igen så är det lika kul igen.

Trots att det odlas både sallad, chili och persilja så är det tomaten som står i centrum för företaget. Men dagens utbud kretsar inte enbart kring den klassiska röda tomaten – för den som letar i mataffärernas grönsaksdiskar märker snabbt att det finns en uppsjö av sorter att välja mellan. Konsumenterna kan nuförtiden välja mellan plommon, kvist, gröna, gula, randiga, körsbär och en mängd andra. På Warberg Tomat säljer man i år 33 olika sorter.

ANNONS

– På 1990-talet fanns det i princip bara runda, röda tomater att köpa, men 2003 började jag sälja körsbärstomat eftersom vi var så små och var tvungna att utvecklas. Det var nog jag och en odlare i Skåne som var först i hela Sverige med körsbärstomater, säger Raimo som tror att det breddade sortimentet hänger ihop med ett ökat intresse för mat och råvaror.

Det intresset innebär också att fler efterfrågar ekologisk mat. Det märks även på Warberg Tomat.

– Kunderna frågar ofta om det är ekologiskt. Men vi använder oss av handelsgödsel och odlar i stenullsmattor och inte i jord – och det räknas inte som ekologiskt. Men vi besprutar inte våra plantor och använder inga tillsatser och då blir de flesta kunderna nöjda, säger Bodil.

Dessutom har man, sedan flera år tillbaka, använt sig av nyttodjur för att få bort skadedjuren som kan sätta sig på plantorna inne i växthuset.

Nytt för årets säsong är att Warberg Tomat satsar på ett bageri. Det ligger där butiken tidigare låg, som nu har fått flytta till en annan del av huset. Raimo och Bodil har anställt en bagare och tanken är att det ska finnas en liten caféhörna. Förhoppningen är att i framtiden få igång en året runt-verksamhet och bli mindre bunden till arbetet, berättar Raimo.

ANNONS

– Det är kundtillströmningen som styr men vårt mål är att kunna anställa fler och få en rimlig arbetsbörda, för vi jobbar väldigt mycket nu. Vi har inte gått stordriftsvägen utan valt en annan väg och målet är att utvecklas ännu mer.

Fakta: Så tar du hand om dina tomater

• Det bästa är att ha tomaterna i ett växthus eller på en inglasad altan. Har du inte det, ställ tomaterna mot en solvägg och i lä. Ställ inte ut dem så länge det är frost på nätterna, tomater klarar inte kyla.

• Plantera gärna i krukor, men det går även bra i pallkragar eller liknande.

• Ett skötseltips är att grundgödsla med vanlig gödsel, lägg till en del hönsgödsel och därefter vattna. Tomater behöver vattnas ofta.

• Tomatplantor behöver tjuvas varannan vecka. Tjuva betyder att du nyper av sidoskott som kommer i ”vecken” på grenarna, mellan stammen och bladgrenarna.

• Du som vill ha lättskötta plantor kan plantera busktomater. De blir inte så stora och behöver inte tjuvas.

• Skörda tomaterna när de är röda och färdiga. Oftast kan de skördas cirka två månader efter att de blommat.

Fakta: Tre av Raimos och Bodils favorittomater

Conchita

”Väldigt bra balans i smaken mellan det söta och det beska. Det är en röd körsbärstomat och röda tomater är godast, det tycker nog de flesta”.

Sweetelle

”Den är söt och fin och väldigt populär hos våra kunder”.

Svea Kvist

”En halvstor tomat som är fantastisk. Den är väldigt röd och man får väldigt mycket tomat”.

ANNONS