Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Tjuvar slog till mot solcellspark vid E6

Använde traktor och stege för att undvika larm.

Varberg Energi polisanmälde en stöld från sin solcellspark på tisdagsmorgonen.

En eller flera gärningsmän har forslat bort 142 stycken solcellspaneler från solcellsparken som ligger längst med E6 i höjd med Munkagård utanför Tvååker. Tjuvarna har använt en traktor för att ta sig in på området.

– De har stulit en traktor med gafflar från en närliggande gård. Sedan har de lagt lastpallar på gafflarna och hissat upp dem precis ovanför staketet som är larmat. På insidan har de ställt en stege som de lutat mot lastpallarna, säger Per Öhman, chef för affärsstöd på Varberg Energi.

Varje panel väger 3-4 kilo och är 1,60 x 1 meter. Han uppskattar att stölden pågått någon eller några timmar. Solcellspaneler till ett värde av 250 000 kronor har nu gått förlorat för Varberg Energi. Troligtvis har gärningsmännen forslat iväg panelerna i något större fordon.

Hur marknaden ser ut för solcellspaneler har Per Öhman inte en aning om. Men han nämner att solcellsparker i Västerås och i Värmland råkat ut för liknande brott.
Hur som helst påverkar stölden Varberg Energi.
– Det är jättetråkigt. Vi letar efter ersättningspanel för att återställa den i ursprungligt skick. Inom några veckor hoppas vi få full funktion igen, säger Per Öhman.
Har ni råkat ut för stölder tidigare?
– Vi hade en stöld under byggnationen, innan vi satte upp staketet. Men från den 28 juni förra året, då parken togs i drift, har det inte varit några bekymmer.
Kommer ni ändra rutinerna framöver?
– Ja, vi har redan börjat med rondering kring parken nattetid. Vi får också titta hur man löst det i Tyskland som har jättestora parker. Om man ska ha kameror eller någon form av laserstråle, säger Per Öhman

Polisen har spärrat av området för en teknisk undersökning.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här