Tjejen som tog klivet från Valinge till Wembley

Marie Karlsson lade ned fotbollen vid millennieskiftet. Ändå är det svårt för Varbergsdamer att upprepa hennes bedrifter i blågult. Valingetjejens största lycka var att nå Wembley.

ANNONS
LocationValinge, Mark||

Marie var inte gammal när hon följde med på träningarna på Ljungvallen i Valinge. Både mamma Birgitta och pappa Gösta spelade fotboll och det var fullt naturligt att Marie hängde med.

På den tiden fanns inga flicklag. Marie Karlsson fick ta steget in i B-laget direkt. Och det gick alldeles utmärkt eftersom Marie var talangfull.

Kring 1975 debuterade Marie. Ungefär samtidigt kvalade Valinge till den regionala serien på västkusten mot Halmia. Det gick inte bra.

Damfotbollens kultur är stark. Valinge IF var tidigt ute . Under lång tid dominerade klubben i kommunen.

– Jag fick börja lite med A-laget och jag spelade lite tillsammans med mamma som stod i mål, minns Marie.

ANNONS

Hur viktig var fotbollen för dig?

– Jag märkte tidigt att det blev ett intresse. Jag gillade att träna. När man kom med i A-laget på riktigt. Minns att jag hade ett foto när landslaget stod på rad ovanför sängen. Det var en dröm jag hade, att få spela i landslaget.

Marie sökte sig till Katrinebergs folkhögskola, bara för att hon skulle få träna mer och oftare.

– Första året varit vi två tjejer och 15-16 killar. Det gav mig mycket. Man fick ta för sig och bli tuffare.

– När vi var där kom Ulf Lyfors (dåvarande förbundskapten) och höll i ett träningspass. Det hade vår ledare Hans Johnsson fixat. Sedan blev jag uttagen till ett morgondagarläger i Stockholm. Därefter förstod jag ju att jag måste gå någon annanstans om jag ville utvecklas. Det blev Öxabäck.

Britt-Inger Kjellman, Charlie kallad, var verkligen Öxabäcks själ.

Det tog bara något år innan Marie kallades till blågult. Där blev det full fart.

– Jag har fått vara med om jättemycket. Många europeiska länder, USA och Kina två gånger.

Det finaste ögonblicket var att stega in på den klassiska Londonarenan Wembley

– Det var stort.

Vilka profiler är de största du har träffat?

ANNONS

– Pélé. Han var ju i Kina när vi spelade där. Lennart Johansson har jag träffat också när vi spelat cuper.

Vad säger dina barn? Är de impade av dig?

– Jag vet inte riktigt. Men så var det väl när de var mindre. De har väl frågat en del. Jag har lite videofilmer hemma, men vi har inte tittat på så mycket. De tittar mycket på Champions League och Premier League.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Född: 4 december 1963. Yrke: Fritidspedagog på Lindberga skola. Familj: Mikael Albrektsson och sönerna Jesper och Pontus. Bor: Gödestad. Klubbar: Valinge IF, Öxabäck IF (1984-92, Valinge (1993-2000). A-landskamper: 51. Allsvenska matcher och mål: 184 och 64. Medaljsamling, VM-brons: 1 (1991). EM-silver: 1 (1987). EM-brons (1) 1989. SM-guld: 2 (1987, 88). Svenska cupguld: 6 (varav fem i rad).

ANNONS