Tips: Här kan du uppleva fin natur och friluftsliv i Varberg

Stränder och skogar. Vind och vågor. Kalla och varma bad. Adrenalin och avkoppling. Varberg kan erbjuda upplevelser för både den våghalsiga och bekväma friluftsmänniskan.

ANNONS
|

Förra året utsågs stormköket till årets julklapp och att coronapandemin har påverkat intresset för friluftsliv är tydligt. Det är heller inget som undgått näringslivs- och destinationskontoret (NOD) som nu kommer satsa mer på att marknadsföra Varberg som ett besöksmål för friluftsintresserade. Mia Carlsson, ansvarig för Turistinformationen, bedömer att trenden är här för att stanna.

– Ja, det tror jag. Den låg lite i startgroparna redan innan corona. Pandemin har gett den en skjuts men den är definitivt här, säger hon.

LÄS MER:Friluftsliv ska locka turister om evenemangen uteblir

Vilka naturupplevelser finns det då i kommunen? Och vad vill turisterna göra? Turistinformationen för ingen statistik över vilka områden som är mest populära men Mia Carlsson har flera tips på platser som brukar vara uppskattade.

ANNONS

Vandring i skogen och vid kusten

För den som är sugen på att vandra finns möjligheter både vid kusten och i inlandet.

– Kungsjölederna och Åkullaområdet har blivit väldigt populära och sedan har vi slagit ett litet slag för Bua. Där finns en del leder vid Krokstads fyr, säger Mia Carlsson.

Svårighetsgraden varierar. För dem som är lite mer ovana rekommenderar Mia Carlsson främst lederna i inlandet.

– Inåt landet är stigarna tydliga. Innan man börjar så kan man få veta hur lång rundan är och att man kan komma tillbaka till samma ställe. På så vis är ju det väldigt tillrättalagt och kan upplevas som lite mer tryggt för den som inte är den mest vana friluftsmänniskan, säger hon och fortsätter:

– Vid kusten är området mer kargt och lite svårare att ta sig fram i. Jag har själv inte gått alla leder vid Bua men det är lite mer kliva och klättra. Men utsikten är jättefin.

Mia Carlson tipsar också om appen Naturkartan som visar olika leder.

För de som bara vill ta en stadsnära promenad eller köra ett träningspass finns lite olika alternativ.

– Det finns en hel del i Brearedsområdet, Hälsans stig och såklart strandpromenaden. I Brunnsbergsskogen finns en ljusslinga om man vill ta en löprunda och så finns det ju utegym som man kan gå till och göra övningar.

ANNONS

Stort intresse för att ta ett dopp

Att bada är såklart något som många vill göra i kurorten Varberg och på senare tid har kallbadandet fått ett uppsving.

– Kallbadet har verkligen tagit ett stort steg framåt. Det har blivit jättepoppis, säger Mia Carlsson.

Vid många badplatser tas badtrapporna bort vintertid men på vissa ställen finns de kvar året om.

– Vid fästningsbadet och herrarnas och damernas nakenbad ska de vara ilagda i så stor utsträckning det går.

Även intresset för utomhusaktiviteter som surf och cykling är fortsatt starkt. Skogen vid Breared är ett populärt område för mountainbike och Kattegattleden fortsätter att locka turister.

– I somras minskade antalet utländska turister såklart men det var fler svenskar å andra sidan så slutresultatet blev same-same som tidigare kan man säga.

LÄS MER:Kattegattleden listad som en av Europas vackraste

Olika delar kan locka

Mia Carlsson tror på framtiden och att Varberg har stora möjligheter att fortsätta vara en plats värd att besöka för de som är ute efter natur- och friluftsupplevelser.

– Här finns närheten. Vi har havet men samtidigt är det inte långt till våra skogar. Här finns allt på bekvämt avstånd och kombinationen med att det är en kurort. Du kan bada kallt i havet och sedan gå till kurortspoolen för att ta ett varmt dopp. Du kan cykla Kattegattleden och sedan få massage efteråt. Jag tror att de delarna kompletterar vara väldigt bra, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Så ska stränderna i Halland locka fler turister

Tips: Cykel- och vandringsleder

Cykelleder

Kattegattleden: Leden är Sveriges första nationella cykelled och går utmed kusten genom Halland, från Helsingborg i söder till Göteborg i norr. Den är sammanlagt 390 km lång.

Monarkleden: Sträcker sig mellan Varberg och Kungsäter.

Åkullaleden: Leden är cirka 20 kilometer lång. Den startar öster om Varbergs tätort och går längst gamla banvallen till Åkulla bokskogar.

Vandringsleder

Hallandsleden: Ledens tre delleder är sammanlagt 396 kilometer och erbjuder omväxlande natur- och kulturupplevelser.

Kungsjölederna: Erbjuder vandring i området kring sjön Tolken mellan Gunnarsjö och Kungsäter.

Åkulla vandringsleder: I Åkullas bokskogar finns 50 kilometer vandringsleder, flera naturreservat och sjöar.

Naturreservat: På länsstyrelsen i Hallands hemsida listas de naturreservat som finns i Varbergs kommun och Halland.

Källor: Kattegattleden.se, Länstyrelsen i Halland och Visit Varberg

ANNONS