Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tio misstänkta pedofiler anmälda av Lunarstorm

Ungdomssajten Lunarstorm har anmält ett tiotal misstänkta pedofiler till polisen. Det avslöjar ansvarige utgivaren Rickard Ericsson. För att skärpa kontrollen kommer besökarna i fortsättningen att krävas på personnummer. Men Rädda Barnen menar att det är föräldrarnas ansvar vad deras barn utsätts för och sysslar med på nätet.
F ör två och ett halvt år sedan startade Varbergsföretaget Lunar Works ungdomssajten Lunarstorm. Sajten är i dag landets största bland unga och har enligt företaget omkring 865 000 medlemmar.

På hemsidan kan vem som helst lägga in egna bilder och texter. I en del fall poserar unga flickor i bikini, något som i dagarna väckt stor uppmärksamhet i medierna.

Men att unga flickor på Lunarstorm kallar sig saker som "Sexy-babe" och "Porrflikkan" måste ses i sitt sammanhang, menar Lunarstorms chefredaktör Rickard Ericsson.

- Det är inget nytt fenomen utan speglar samhället, säger han.

Men ungdomarnas mötesplats har också blivit en plats för pedofiler.

Enligt en överenskommelse anmäler Lunarstorms ansvariga alla sådana misstänkta fall till rikskriminalen och Rädda Barnen, genom att datafiler och andra spår samlas in och överlämnas.

- På två och ett halvt år har vi lämnat över ett tiotal bevispaket där det funnits minsta misstanke, säger Rickard Ericsson.

"Minsta misstanke" kan till exempel innebära att någon frågar efter "unga tjejer som vill tjäna pengar".

Huruvida anmälningarna lett till att någon pedofil identifierats är oklart. På Rädda Barnen understryker man att siffran inte säger något om antalet verkliga pedofiler.

- Att det anmälts tio fall betyder att ungdomarna själva reagerat, men det betyder inte att någon fällts, säger Mats Albinsson, Internetanalytiker på Rädda Barnen.

Lunarstorm har sedan starten figurerat i fler uppmärksammade sammanhang. Förra året rapporterade lärare på Vidhögeskolan att sajten användes för trakasserier och mobbning bland eleverna och på en annan skola i kommunen lade en elev ut bilder på en lärare, där denne påstods vara homosexuell.

Så sent som i september stod en 15-åring från Kungsbacka åtalad för att ha lagt ut en bild på en jämn-årig kamrat, med texten "Dead" och en pistol infälld i bilden.

Enligt Rickard Ericsson gör man "allt man kan" för att kontrollera säkerheten, bland annat genom att söka på sexrelaterade uttryck och granska personliga hemsidor som plötsligt får många träffar. Enligt Ericsson granskas alla bilder innan de läggs ut och man har också utbildats av Rädda Barnen i hur pedofiler agerar och hur man hittar dem.

För att öka säkerheten ytterligare kommer alla användare på Lunarstorm från och med november tvingas lämna personnummer, namn och adress för att bli registrerade.

Men både Rickard Ericsson och Rädda Barnen menar att det är föräldrarnas ansvar att lära sina barn hantera Internet.

- Om tjejer lägger ut sin avklädda bild på nätet kommer den alltid att finnas kvar. De kan aldrig hindra att en 50-årig gubbe kanske sitter och onanerar till den. Därför är det viktigt att föräldrar bryr sig, säger Mats Albinsson.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här