Tillbaka. Anders Björk, tidigare ägare av Björks optik (numera Synsam) sålde sin butik 2010 och har drivit Torggrillen sedan 2011. Nu återvänder han till optikerbranschen. Bild: Daniel Molund
Tillbaka. Anders Björk, tidigare ägare av Björks optik (numera Synsam) sålde sin butik 2010 och har drivit Torggrillen sedan 2011. Nu återvänder han till optikerbranschen. Bild: Daniel Molund

Tillbaka bland bågar och linser

”Jag ska aldrig mer jobba som optiker” sa Anders Björk till sig själv när han sålde sitt företag och bytte bransch för ungefär tre år sedan. Men så blev det inte.

ANNONS
|

Många känner antagligen igenom honom. Genom åren har han hjälpt åtskilliga människor att se bättre. I drygt tre decennier har Anders Björk arbetat som optiker, varav 25 år som ägare av Björks optik.

Men för ungefär tre år sedan tog han beslutet att sälja sin verksamhet och byta bransch helt och hållet. Sommaren 2011 köpte han och sonen Ulrik Torggrillen och de har drivit stället sedan dess.

– Men jag märkte ganska snabbt att det inte passade mig att stå i luckan eller vid grillen, det var ett för högt tempo helt enkelt. Det är synd att det är ett lågstatusjobb för de som jobbar där sliter verkligen, säger Anders Björk.

ANNONS

Numera tar han mest hand om Torggrillens bokföring och jobbar också som vaktmästare, framför allt på sommaren när uteserveringen måste skötas om och utemöblerna måste bäras ut och in.

För en tid sedan tog Per Hernqvist, som äger Varbergsoptik, kontakt med Anders Björk och frågade om han hade lust att hoppa in som optiker.

– Visst tyckte jag att det lät kul att han ville samarbeta med den här gamla alfahannen. Men till en början sa jag nej. Jag kände att jag hade varit borta alldeles för länge, tre år är lång tid i vår bransch, säger Anders Björk.

Men han funderade igenom det en gång till och bestämde sig till slut för att tacka ja till erbjudandet.

– Första dagen jag skulle gå dit och jobba var jag jättenervös. Men ganska snabbt märkte jag hur ord och uttryck poppade upp ur mitt undermedvetna när jag väl gjorde min första synundersökning. Det var lättare än jag trodde, även om det har hänt mycket på de här tre åren, framförallt vad gäller kontaktlinser. Och att det har hänt mycket gör det också mer spännande, säger Anders Björk.

Sedan drygt en månad tillbaka jobbar han i butiken en dag i veckan, men tanken är att gå upp till halvtid efter årsskiftet, och fortsätta med bokförings- och vaktmästeriarbetet på Torggrillen vid sidan av.

ANNONS

Anders Björk berättar att han har fått många glada utrop från tidigare kunder som har fått reda på att han återvänder till sin gamla bransch. Men en del undrar hur det kommer sig att han väljer att samarbeta med en tidigare konkurrent.

– Jag ser oss inte som konkurrenter och gjorde faktiskt inte det tidigare heller. Sett till branschen jobbar vi ganska lika, vi tillhör samma skola kan man säga. Så jag har snarare sett oss som kollegor under alla år, säger Anders Björk.

ANNONS