Tidsfördriv innan spelkonsolerna tog vår tid

Det fanns en tid då vi roade oss med meccano och legobitar. Tänk om något barn av modell 2000-tal skulle få rådet: ”att du inte leker med din klossvagn en stund”. Blicken hade troligtvis dödat.

ANNONS
|

Det är dags för ett besök i magasinet på Hallands kulturhistoriska museum. Vi siktar in oss på sällskapsspel främst av 1900-talssnitt, när det var läggdags strax när solen gick ner och fotogenlampans ljus slocknade.

Det finns en hel del föremål bevarade på de välfyllda hyllorna. Museet har flera sällskapsspel av äldre modell. Inköparna skaffade för en tid sedan de mesta sålda leksakerna av modernare snitt. Även dagens nya prylar blir gamla med åren. Det märker inte minst alla föräldrar och morföräldrar som jagar julklappar. Leksaker har kortare livslängd än någonsin.

Jojo – nä, nä

Barn leker inte längre med jojo. Det finns fler handleksaker som är på väg ut. Minns ni fidget spinnern? Fullt förståeligt. Nu hittas de oftast i fyndlådor. Många leksaker har ett bäst före-datum som gick ut för evigheter sedan, det vill säga något år sen.

ANNONS

Det finns intressanta fynd. Vid utgrävningar vid Getakärr och kvarteret Renen hittades några medeltida tärningar gjorda av någon form av horn.

Alla hade inte råd

Leksaker var inte någon garanti i många fattiga hem där det ofta kunde finnas sju, åtta syskon. Folk hade inte alltid råd. Barn med fantasi fick bygga sina egna leksaker med kottar, bark eller något annat fritt material från naturen.

Själva lekåldern var dessutom ingen lång period. Tidigt fick barnen hjälpa till i hemmet. Efter skolan, vid 13-14-årsåldern skickades ungarna ut i arbete.

Personalen på museet ser behovet i att bevara vad som är modernt just nu. Några av de mest sålda leksakerna köptes för något år sedan.

Texten har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS