Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Thairesan stärker Alexander inför SM

Första tanken var att han ville hitta en bra träning. Men Alexander Bertilsson, 23, fann något annat på vägen. 1-3 mars hoppas han gå långt SM i thaiboxning.

Skällingepojken testade på hockey och fotboll i unga år, men han släppte lagidrotterna rätt tidigt. De obekväma arbetstiderna på krogar och serveringar kostade på och tillät sällan fria helger och kvällar.

– Jag tröttnade. Och så har jag en sambo. Vi jobbar om vartannat och hinner inte träffas. Och så har jag träningen också.

Att träna thaiboxning tillåter en viss flexibilitet. Han började så smått för bara ett par år sedan. Men, oj, vad han fastnade.

När många firade in nyåret, satt Alexander på flyget hem efter ett tre månader långt Thailandsbesök. Med sig i bagaget hade han massor av färsk erfarenhet.

Första stopp var Hua Hin, strax söder om Bangkok. Sedan avslutades träningsresan i Phuket.

– Jag fick hård träning. De lever ju den sporten. Jag ville få träning och få lite fajter och de pushade mig hårt. Jag överraskades mest av mig själv. Hur mycket jag orkade och klarade av. Det var träning sex timmar om dagen. Det var hårt och det tär på en, men det var verkligen en upplevelse.

– De har många som tränar där. Tränar man hårt, uppskattar de det. De hjälpte oss mycket och de bjöd hem oss på kalas. Det var mycket spännande vi åt, som kycklingfötter. De kokade dem med korv och sallad. Det var faktiskt helt okej.

Nak Muay Varberg är den lilla klubben i Varberg, som håller till vid det gamla Wohlénsområdet, Lassabacka. Den andra, betydligt större klubben Varbergs Thaiboxningsklubb, har en helt annan rutin och tradition när det gäller att skicka folk till SM.

Alexander Bertilsson är en av de första rekryterna som anmäls till SM från Nak Muay Varberg. Alexander Bertilsson har tävlat lite drygt 1,5 år. Men nu känner han sig redo för mästerskap.

– Jag hade bekanta som gick här. I början var det kanske inte så seriöst. Jag tänkte inte på matcher eller att jag ville börja tävla, säger Alexander.

Man kan anta att tankarna gick på högintensiv nivå inför första matchen. Ska jag skriva testamente? Måste jag dö?

– (Alexander skrattar) När man väl kommer dit, tänkte jag på vad det var jag gett mig in på. När jag kom upp i ringen slappnade jag väl av, det är bara roligt.

– Det är klart att det är lite läskigt att ha någon framför dig som vill skada dig. Men han känner förmodligen likadant.

Att gå upp i ringen är inte som att slappna av och spela av en match i fotbollens klass 3.

– Har man gjort läxan behöver man inte vara orolig. Men det gäller att vara förberedd.

Alexander har ingen aning om hur långt han vågar sträcka sig i SM som avgörs den 1-3 mars i Göteborg. Finalpasset är Rondo. Detta klassiska nöjespalats invigdes 1940 och har varit värd för flera krogshower med bland andra Lill-Babs och Magnus Uggla. Går Bertilsson vidare kan han uppträda på samma scen.

Hur stora är chanserna att gå långt?

– Jag vet inte. Det är väl upp till var och en, hur mycket man tränar. Jag vet inte var jag står i jämförelse med de andra. Det ska bli skoj att mäta sig med de bästa. Jag har ju inte tävlat så länge.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Född:

1995 i Skällinge.

Bor:

Varberg.

Yrke:

Studerar på distans, läser upp fysik och programmering (tidigare åtta år på restauranger, Gekås, Hemsedal, Fästningsterrassen, Pinchos).

Annan tidigare fritidssysselsättning:

Fotboll, ishockey, snowboard, skidor och skateboard.

Aktuell:

SM i thaiboxning den 1-3 mars i Göteborg (Valhalla och Rondo).

Mette Andersson, -67 kg (Varbergs Thaiboxningsklubb), Alexander Bertilsson, -71 kg (Nak Muay Varberg), Ludvig Breideborn, -91 kg (VTBK), Adam Johansson, -75 kg (VTBK)

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här