Telma Persson nekas skolskjuts

Telma Persson har under hela sin skolgång kunnat ta bussen precis utanför huset till skolan. Men nu menar kommunen att hon kan ta en privat väg.

ANNONS
|

Telma Persson är tio år och bor med sin familj i Strömmaberg utanför Tvååker. Nu i höst började hon i årskurs fyra på Bosgårdsskolan inne i Tvååker.

Tidigare gick Telma på Spannarps skola och kunde då ta skolbussen precis utanför huset direkt till skolan. Eftersom det är samma buss, som även går till Bosgårdsskolan, trodde familjen att hon skulle kunna fortsätta åka med den även efter skolbytet.

– Första skoldagen sa busschauffören att Telma inte fanns med på listan och att vi var tvungna att skicka in en ansökan till kommunen, säger Rebecka Nilsson, Telmas mamma.

Efter att ha skickat in ansökan fick familjen ett brev tillbaka från kommunen. Enligt deras beräkningar bor Telma 2,8 kilometer ifrån skolan och gränsen går vid tre kilometer. Vägen som kommunen säger att Telma ska ta är en enskild väg, över privat mark, och utmärkt som återvändsgränd.

ANNONS

– Enligt Trafikverkets karta räknas det som en cykelväg och även om det är en enskild väg, har markägaren inte rätt att neka någon att gå, cykla eller rida på den, säger Johan Berntsson grundskolechef i Varbergs kommun.

Vägen som Telma uppmanas att ta saknar gatubelysning och på vintern är det inte alltid den är plogad. Första skoldagen gick skolan ut med information till vårdnadshavare. Barnen uppmanas att inte cykla ensamma till skolan, utan försöka ha sällskap med någon kompis. Men barnen som bor i grannar med Telma, hundra meter längre ner på gatan, har fått skolskjuts så Telma får cykla ensam.

– Hade hon gått i högstadiet hade det väl varit en sak, men hon är tio år. Ska hon cykla där i mörkret helt själv. Tänk om det händer henne något på vägen, säger Rebecka Nilsson.

Enligt Johan Berntsson har förvaltningen inga synpunkter på hur eleverna tar sig till skolan. Om vädret är sådant att det inte går att cykla går det att promenera.

– Vi har satt tre kilometer som en gräns och det är det vi går efter. Sedan kan det finnas särskilda skäl som att det är en väldigt trafikerad väg men det anser inte vi att det är i det här fallet, säger han.

ANNONS

Rebecka Nilsson har överklagat kommunens beslut och fram tills de får ett nytt besked har det lyckats lösa att Telma blir hämtad och lämnad vid skolan.

– Våra jobb gör att vi inte kan hämta och lämna själva men grannen är mammaledig och har ställt upp. Har hon inte kunnat har Telmas farmor åkt från Veddige för att hjälpa till. Men det är inte en hållbar lösning i längden, säger hon.

ANNONS