Tegnells ord for ut över världen

Från radiostationen i Grimeton telegraferas Anders Tegnells ord ut över världen. Samtidigt sänds den unika händelsen på Youtube.

ANNONS
|

Varje år, inför FN-dagen den 24 oktober, lyfter styrelsen för Världsarvet Grimeton en aktuell fråga. I år föll det sig naturligt att Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell fick formulera ett budskap i telegramform.

Men för att få det att ta sig ut över världen krävs stora förberedelser och gedigen kunskap. Klockan 16.30, precis en halvtimma innan telegrammet ska skickas i väg startas maskinerna. Ett öronbedövande dån fyller rummet och medan det ena momentet efter det andra utförs förklarar ordföranden i Alexandersonföreningen, Jan Steinbach, för de cirka tusen tittarna som följder Youtubesändningen i realtid vad som görs och hur utrustningen fungerar.

ANNONS

När klockan närmar sig fem stiger spänningen. Telegrafisten Kai Sundberg sitter redo att knappa ut budskapet som Anders Tegnell mejlat till Grimeton i god tid. Med van hand får Kai Sundberg iväg signalerna. Hastigheten ligger på 100-110 tecken per minut. Efter sju minuter är allt klart och Kai Sundberg som arbetat som telegrafist i många år, bland annat till sjöss och på en kustradiostation, gör tummen upp.

Vad var det då Anders Tegnell ville säga till radioamatörer runt om i världen? Det handlade inte oväntat om pandemin.

”Den globala COVID-19-pandemin utmanar människor och nationer att förenas för att minimera de negativa konsekvenserna för individer och samhällen och att upprätthålla de framsteg inom folkhälsan som gjorts de senaste decennierna. God hälsa och välmående är en förutsättning för en fredlig och hållbar global utveckling, och hälsoskydd kan inte uppnås utan fred och mänsklig säkerhet”

Såhär lät det när Kai Sundberg skickade iväg signalerna:

Alexandersonföreningen har fått sitt namn efter Ernst Alexanderson, en ingenjör som konstruerade sändaren och sändarens antenn.

LÄS MER: Anders Tegnell sänder radio från Grimeton

ANNONS