Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/21

Teater Halland firade renovering med öppet hus

Alla ska kunna komma till Teater Halland i Varberg. Därför har teaterhusets renoverats. I söndags var det guidade turer för allmänheten och en mängd uppträdanden från scenerna.

Det är inte alltid som aktiviteterna inne i teaterhuset syns utåt. Här spelas det till exempel en hel del teater för skolelever under dagtid. 
– Vi har haft 2 500 elever här under hösten, säger Lena Sandersson, marknadsansvarig på Teater Halland.

Teater Halland sponsras av Varbergs kommun som betalar hyran för lokalen som hyrs av Monarkhusets Fastighetsförvaltning. 
– Vi är tacksamma över att Varbergs kommun är så snälla att de betalar hyran åt oss. Det är deras sätt att tacka för att vi finns till, säger Bo Gunnar Åkesson, styrelseordförande i Teater Halland. 

Den största förändringen i renoveringen är att entrén har fått en helt annan utformning. Tidigare kunde det vara svårt att överhuvudtaget hitta ingången. 
– Första gången jag var här fick jag leta lite för att se vad jag skulle gå in. Men nu är det väldigt bra. Och nu är det är en arbetsplats som uppfyller kraven. 
Vad har Teater Halland för målsättningar närmaste åren?
– Vi vill vara både utanför och innanför de här väggarna. Det är så man bedriver scenkonst nuförtiden, man måste ut. 
– Det är samma problem här som på många andra håll. Nämligen det att genomsnittsåldern på teaterbesökarna är ganska hög så vi måste tänka på framtiden. Teatern måste in i unga år och där ligger vi i framkant med bra kompetens, säger Bo Gunnar Åkesson. 
 

Behöver ni bli mer populistiska för att locka till er fler besökare?
– Vi får bidrag från stat, region och kommun. Vi sneglar åt den kommersiella teatern. Men framförallt är vårt uppdrag att jobba lite djupare och gå in i de sammanhangen som kanske inte är så publikfrämjande, men som är bra för kulturen. 
– För vi har inte den pressen på oss att vi behöver producera vinst. Utan vi ska hålla vår budget. Någon måste göra det som inte är så lättsmält och det ligger i vårt uppdrag. Så ser jag det. 
– Kulturen ger perspektiv i människors liv och man placerar in sitt eget liv i ett större sammanhang.