Taxichaufför sade upp sig efter ha blivit ofredad i jobbet

Taxichauffören ofredades i jobbet. Nu är hen starkt kritisk till hur synen på säkerhet är inom branschen.
– Det är för jäkligt, vi måste kunna känna oss trygga, säger chauffören.

ANNONS
|

Taxichauffören fick en bokning på en sjukresa som innebar att hen skulle köra en äldre man från Varberg till Falkenberg. Just det här arbetspasset, under hösten 2019, slutade med att taxichauffören ofredades när den äldre mannen inte ville betala för resan. Händelsen fick så stora konsekvenser för chauffören, som vill vara anonym, att hen slutade sitt jobb.

– Jag skulle plocka upp den här personen i Varberg och informerar då om att det kostar hundra kronor för en sjukresa. Då blev det direkt en diskussion som jag upplevde som hotfull. Han satt i framsätet och var väldigt aggressiv och viftade med armarna. Till slut blev det liksom självklart att jag inte kunde köra honom, berättar chauffören.

ANNONS

Fick hjälp av operatör från Hallandstrafiken

Chauffören klev ur bilen och öppnade dörren till passagerarsidan där mannen satt. Under den här tiden fanns en operatör från Hallandstrafiken med på telefon. Det var operatören som förde dialogen med mannen och som bad honom stiga ut ur bilen.

– Jag orkade inte ta någon diskussion själv. Men han vägrade gå ut ur bilen och det var då han tog tag i mig och ville dra tillbaka mig in i bilen. Jag började skrika och var rädd hela tiden. Det var en jättejobbig situation.

Till slut gav mannen upp och lämnade bilen. Chauffören fick smärtor i ena tummen och var chockad.

– Man har varit med om saker men aldrig så allvarliga som denna. När jag började som taxichaufför sa jag direkt nej till att köra på kvällar och helger. Jag ville inte utsätta mig för det. Jag hade aldrig trott att något sådant här skulle kunna hända på dagtid och vid en sjukresa.

Mannen dömd för ofredande

Med hjälp av personalchefen på taxibolaget gjordes en polisanmälan mot mannen. Men händelsen satte spår hos chauffören.

– Jag hade ofta en kollega i telefon vid vissa bokningar där jag kände mig otrygg. Sedan blev jag sjukskriven och till slut blev det helt enkelt för mycket. Så sade jag upp mig. Men det påverkar fortfarande mitt privatliv, jag är livrädd att jag ska träffa på den här mannen på stan.

ANNONS

Man har varit med om saker men aldrig så allvarliga som denna

Inspelningen från telefonsamtalet med operatören på Hallandstrafiken användes som bevis i rättegången och nyligen dömdes mannen för ofredande. Det fanns ett överfallslarm i bilen men ingen kamera. Den drabbade chauffören är i dag kritisk till hur branschen hanterar säkerhetsfrågorna.

– Det är för jäkligt, vi måste kunna känna oss trygga och sköta vårt jobb. Det måste vara bättre säkerhet i fordonen än bara ett överfallslarm. Det hade varit bra med kamera och någon form av glasbur så att man blev mer avskärmad från dem som sitter bredvid och där bak.

Sena taxibilar kan skapa irritation

Chauffören menar att en anledning till att kunder kan bli irriterade är att taxibilarna är försenade. Hen anser att det ligger på Hallandstrafiken att förbättra den delen av arbetet.

– Jag upplevde ofta att Hallandstrafiken lovade taxibilar för tidigt till kunderna. Jag kunde befinna mig i Falkenberg och få en bokning på en sjukresa i Varberg om tio minuter. Det tar ju minst tjugo minuter för mig att köra då vilket gjorde att jag blev sen. Det medför att jag blev sen till nästa kund också. Ibland fick jag bokningar där jag redan skulle ha varit hos kunden. Allt detta skapade mycket stress.

En del av kritiken handlar också om att Hallandstrafiken inte informerar kunderna tillräckligt inför en resa.

ANNONS

– Vid en sjukresa ska kunderna betala hundra kronor i bilen. Men det är jättemånga som blir förvånade för de tror att det är samma regler som vid färdtjänst, där räkningen kommer med faktura. Det har hänt flera gånger att det blir tjafs om sådant här.

Tror du att du kommer jobba som taxichaufför igen?

– Nej. Det är så många saker som måste förbättras i så fall.

Läs mer: Transportarbetarförbundet: ”Taxichaufförer är rätt utsatta”

LÄS MER:Hallandstrafiken menar att förseningar sker i enstaka fall

ANNONS