Tävlingsanda och hög stämning på hundutställning i Tvååker

Den årliga hundutställningen i Tvååker drog i gång under torsdagen. Under grå himmel visade ägare från världens olika håll upp sina fyrbenta vänner, i hopp om att komma hem med prisrosetter och certifikat.

ANNONS
|

Under torsdagen väntades det kraftigt regn, men det stoppade inte hundfolket från att mingla och tävla i hopp om ett certifikat. Gräsmattan vid Övrevi IP i Tvååker var packad med hundar och ägare från olika länder.

Hundutställningen i Tvååker är den största utomhusutställningen i Sverige. Över 2000 hundar och 120 olika raser står registrerade på listan för den första dagen av utställningen.

– Om vädergudarna hade varit med oss hade det varit perfekt, men det ska bli väldigt kul trots regnet. Det är speciellt kul eftersom vi också firar att vi har arrangerat utställningen här i Tvååker i 20 år och att kennelklubben fyller 40, säger Lars Bergqvist, ordförande för Hallands kennelklubb.

ANNONS

Vinster kammades hem

Pristältet var fyllt med olika sorters priser. Det hängde hundratals prisrosetter i olika färger och det låg godis av olika smaker på bordet. Anja Sandemose från Norge stannade till vid tältet för att hämta ut hunden Tales vinster.

– Han vann svensk vinnare och svensk junior, det är vi jätteglada över! Vi har varit här och tävlat många gånger innan och det är väldigt trevlig stämning, säger Anja Sandemose.

Inne på tävlingsområdet stod en glad Ylva Tallqvist med far och dotterduon Persephone och Paragon. De stora irländska varghundarna hade precis kammat hem bästa rasen och bäst i motsatt kön.

– Det känns kul att de fick varsin vinst, men Persephone skötte sig inte helt, hon hade lite för korta ben, säger Ylva Tallqvist skämtsamt

Ylva Tallqvist föder upp irländska varghundar och har sju stycken hemma för tillfället. Hon åker runt och tävlar i Norden titt som tätt. Trots att de inte har så mycket päls behöver hon se till att de är rena och fina.

– Jag brukar kamma ut gammal päls och putsa till den lite. Man vill ju framhäva det positiva hos hunden, men domarna känner ju ändå skavankerna. Det går ju inte att gömma att hunden har korta ben till exempel, säger hon.

ANNONS

”Speciellt att tävla med djur”

Vid ett tält stod en nervös Anders Staher med storpudeln Putte, som redan har ett certifikat sedan tidigare. De väntade på Puttes tur att tävla i öppen klass.

– Förra året vann han bästa hane. Men i år har vi inte lika höga förhoppningar om en vinst, det är större konkurrens i år. Och det är speciellt när man tävlar med djur, det får gå lite som det går, säger Anders Staher.

Lite längre bort stod Merete Riiser, hållandes i ett paraply för att skydda storpudeln Majks päls från regnet. Hon hade rest från Norge, för att sedan åka tillbaka några timmar senare.

– Jag orkade inte ta med ett tält eftersom vi ska åka till en utställning i Sandefjord direkt efter detta, säger hon.

Likt många andra som vistades på gräsmattan i Tvååker, är Merete och Majk veteraner när det gäller att ställa ut.

– Vi har deltagit i många tävlingar, ända sedan Majk var en valp. Nu är hon åtta år. Så vi hoppas på vinst, säger Merete Riiser.

ANNONS