Tattarkullen kan bli nästa förtätningsobjekt

Varbergs Stenfastigheter AB vill bygga på hyreshusen på Baggens gränd och Norra vägen. Samtidigt hoppas man kunna göra en trevligare entré vid den nya stationen.

ANNONS
|

Nyligen såldes tegelvillan på Norra vägen 42 för en ännu okänd summa pengar. Huset köptes av ett dotterbolag till Varbergs Stenfastigheter AB.

Hyreshusen på Baggens gränd och Norra vägen, som ligger granne med tegelvillan, ägs av ett företag som ingår i samma företagsfamilj.

Nu har Anders Gidefjord, en av ägarna bakom koncernen, ansökt om en ny detaljplan för de båda fastigheterna. Koncernen vill riva tegelvillan och ersätta den med flerfamiljshus.

Koncernen vill också få tillåtelse att bygga på de befintliga husen på Norra vägen och Baggens gränd med två eller tre våningar och även låta bygga fler hus på tomten.

ANNONS

–Eftersom det ligger så nära den nya stationen är det intressant att kunna öka tätheten. När stationen flyttas kommer den att ligga nästan mitt för den här fastigheten. Där är mest carportar nu. Vi hoppas kunna skapa en trevligare entré för de som kommer ut från stationen, säger Anders Gidefjord.

Deromes projekt på Krabbes väg började med en sådan här ansökan och slutade med en rivning. Hur går tankarna hos er?

–För oss är det inte aktuellt med någon rivnig. Vi kommer inte köra ut några hyresgäster. Vi har inte den typen av ambitionen. Däremot vill se om det går att bygga ytterligare något hus till på tomten.

Tegelvillan är byggd 1936 och hyreshusen 1980-81. Hyreshusen har ungefär 34 lägenheter i dag men hur många det skulle kunna bli vid en förtätning är för tidigt att säga, enligt Anders Gidefjord. Företagets fokus är hyreslägenheter och just nu är tanken att eventuella nya bostäder i Tattarkullen ska bli just hyresrätter.

De flesta övriga fastigheterna i kvarteret Tattarkullen ägs av privatpersoner och ingår inte i ansökan om planbesked. Parkeringsplatsen i hörnet Norra vägen Magasinsgatan ägs av kommunen.

Det här är inte de enda förtätningsplanerna i området. I kvarteret bredvid pågår arbetet med en ny detaljplan för fastigheterna Malmen och Charleshill.

ANNONS

Exakt vad det detaljplanearbetet landar i och exakt vad fastighetsägarna vill är inte känt i dagsläget, men planen syftar till att en del fastigheter i kvarteret ska kunna rivas och ersättas med bostäder och möjligen också kontor och butiker.

Byggnadsnämnden är alltså i grunden positiv till en förändring i kvarteret bredvid, särskilt som den skulle kunna ge fler bostäder i mycket nära anslutning till den nya järnvägsstationen.

Hur byggnadsnämnden ställer sig till Varbergs Stenfastigheter AB:s idéer för delar av kvarteret Tattarkullen återstår att se.

ANNONS