Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Tappade till tusen – nu andas åter optimismen i Varbergs Sim

Varbergs Sim har plågats av åren utan simhall. Nya simhallen på Håsten kommer att lyfta simklubben.…
– Det har varit kämpigt, säger ordförande Marlene Almqvist.

Vad hade hänt om alla fotbollsspelare i centrala Varberg tvingades åka till Veddige för att träna? Det är lätt att förstå konsekvenserna. Den ofrivilliga flytten har plågat en av Varbergs mest driftiga klubbar Varbergs Sim.

Klubben hade 1 750 medlemmar när kommunen bestämde sig för att riva Håstens simhall och bygga nytt. Under tiden tappade Varbergs Sim 1 000 medlemmar.

Tappet skulle kunna ha mildrats. Varbergs Sim hittade alternativ och redovisade möjligheterna. Det fanns tillfälle att ärva Ängelholms gamla provisoriska simhall som ett alternativ och komplement till Veddige simhall. Kommunen sa nej. På köpet minskade ungdomarnas möjlighet till aktivitet. Varbergs Sims medlemsantal rasade.

Varbergs Sim tog sig igenom en av klubbens största kriser. Varbergs kommun fick ett stort antal barn och ungdomar som inte kan simma. Simklubbens största intäkter är just att bedriva simskola.

Hur har det gått för simkunnigheten?

– Jag har inga färska siffror, men den var inte bra tidigare. Det har varit ett av våra stora argument, att vi inte bara är en idrottsförening.

Marlene Almqvist är ordförande i Varbergs Sim. Hon lyser av glädje eftersom flytten inte tycks bli försenad.

– Det har varit kämpigt, men vi kommer in i september som de har utlovat. Vi har stora ambitioner att bli en stor och bra klubb i Västsverige.

I Varbergs kommun kommer simskola bedrivas av Varbergs Sim och det privata företaget Medley som vann anbudet på driften i Varbergs simanläggningar.

– Det finns en valmöjlighet för föräldrar. Vi har olika inlärning. Vi går genom simförbundet och då lär man ryggsim och crawl först. Det är rent motoriskt enklast för små barn, säger Marlene Almqvist.

Simskolan är en bra introduktion för de barn som vill simma vidare i klubben. Där ser man tappet.

– Man ser på Bockstensdoppet som avgjordes i helgen (9-11/7) att vi har tunt i de yngre åldrarna.

Niklas Judell har varit chefstränare i 3,5 år. När han anställdes var det bara månader till att simhallen revs.

– Det här kommer att underlätta för alla. Vi har inte tappat så många tävlingsaktiva. Det har tappat flesta Masterssimmare (lite äldre).

Har du varit uppgiven?

– Uppgiven har jag aldrig varit – försöker alltid se möjligheter. Nu går vi in i en helt annan värld.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här