Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Talmannen invigde ny …utställning på fästningen

Riksdagen gästar arkivet på fästningen med utställningen Fira demokratin!. Utställningen invigdes på fredagen av riksdagens talman Andreas Norlén.

Från 2018 och fram till 2022 uppmärksammar riksdagen hundraårsjubileet av den allmänna och lika rösträttens införande i Sverige. Detta sker bland annat genom vandringsutställningen Fira demokratin!. Nu har utställningen kommit till Varberg och den huserar från och med i dag fredag till och med den 22 november på Folkrörelsernas arkiv i norra Halland, i Karl XI:s stall på fästningen.

– Demokratin måste vinnas varje dag. Den behöver sina förkämpar och insatser från var och en av oss. Så var det också för hundra år sedan. Det var de många människornas envisa arbete som vann demokratin åt oss. Bakom riksdagsbeslut och reformer stod organisationer och människor. Utan den kraft, kampvilja och klokskap som kvinnor och män visade runt om i Sverige hade vi inte firat något hundraårsjubileum, sa Andreas Norlén under sitt invigningstal.

Utställning med avstamp i beslut om rösträtten

Utställningen berättar i ord, bild, film och ljud om processen fram till den allmänna och lika rösträttens införande.

Vilka är de största hoten mot demokratin i Sverige i dag?

– I den våldsbejakande extremismen finns grupperingar som aktivt bekämpar vår demokrati. Samtidigt är de så få jämfört med oss alla som står upp för demokratin så jag vill inte utmåla dem som ett alltför påtagligt hot. Istället vill jag lyfta fram att detta att medlemsantalen i de politiska partierna trendmässigt minskar. Det är långsiktigt ett problem eftersom vår demokrati är en partidemokrati som bygger på att de politiska partierna fångar upp människors åsikter och också är en rekryteringsbas för framtidens förtroendevalda. Det är jag bekymrad över, säger Andreas Norlén.

– Samtidigt ser vi att valdeltagandet i Sverige fortsatt är väldigt högt. Svensk demokrati står stark i alla internationella jämförelser. Vi har stabila institutioner, fria rättvisa val, oberoende rättsväsende, fria medier och väldigt låg korruption. Vi har en stabil demokrati men vi får inte ta den för given.

Vad hoppas du att utställningen ska ge här i Varberg?

– Jag hoppas att många kommer att besöka den, inte minst skolor och SFI-klasser och andra och att den på det sättet blir en startpunkt för en diskussion om vad som hände för hundra år sedan och vad det betyder för oss i dag.

Qvarnström fick plakett

Talmannen passade också på att inviga det nyrenoverade arkivet samt i egenskap av ordförande för Stiftelsen Sveriges Nationaldag dela ut en förtjänstplakett i silver till Hans-Erik Qvarnström för hans insatser i stiftelsens styrelse, där Qvarnström representerar Sveriges Hembygdsförbund.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här