Stort intresse. Många hade kommit för att fira Sveriges nationaldag och bland annat se föreningsparaden och lyssna på Varbergs kustband.
Stort intresse. Många hade kommit för att fira Sveriges nationaldag och bland annat se föreningsparaden och lyssna på Varbergs kustband.

Tal om samtal när Varberg firade 6 juni

Societétsparken fylldes av barn, gamla och alla där emellan som ville fira Sveriges nationaldag. Och högtidstalaren Navid Modiri uppmanade människor att prata mer med varandra.

ANNONS
|

Dagen inleddes med att Varbergs kustband marscherade genom centrum och på torget hissade den svenska flaggan. Därefter fortsatte nationaldagsfirandet hela dagen och troligtvis bidrog det strålande vädret till att så många lockades till Societétsparken på eftermiddagen. När aktiviteterna drog igång vid halv ett var parken till synes full av hundratals lediga nationaldagsfirare. Flaggor och ballonger delades ut och för barnen fanns det hoppborg och dans på barnscenen.

– Nu ska jag börja med att prata om något väldigt svenskt, nämligen vädret. Vilket underbart väder vi har i dag! inledde konferenciern Peter Börjesson som var den som höll i invigningstalet.

Därefter var det dags för Alla Kan Sjunga-kören att underhålla publiken och längst bak på, på stenmuren intill Societén, satt varbergaren Per Nilsson.

ANNONS

– Jag brukar komma hit, jag tycker det är högtidligt och festligt. Jag firade svenska flaggans dag i många år och det här är en naturlig fortsättning. Det är stämningen och ämnet för dagen som lockar.

Kommunfullmäktiges ordförande Gösta Bergenheim hissade traditionsenligt flaggan innan det var dags för föreläsaren, artisten och programledaren Navid Modiri att kliva upp på scen. Han var inbjuden till att vara dagens högtidstalare och talade om samtalet mellan människor och menade att Sverige behöver mindre debatter och mer samtalsterapi. Navid Modiri, som är född i Teheran, talade bland annat om att han efter 30 år i Sverige fortfarande ses som en främling av en del personer men att sådant skulle minska om vi slutade tänka "vi och dem". Han avslutade talet med att säga: "vi har kopplat ihop alla världens datorer men jag väntar fortfarande på tekniken som kan koppla ihop alla människor med varandra".

ANNONS