En attraktiv strand är en tångfri strand, anser kommunen som lägger mycket pengar på att forsla bort tång. Dock har man problem med vad man ska göra av den. Arkivbild.
En attraktiv strand är en tångfri strand, anser kommunen som lägger mycket pengar på att forsla bort tång. Dock har man problem med vad man ska göra av den. Arkivbild. Bild: Edith Camilla Svensson

Tångstädningen krossade budgeten

”Smakar det så kostar det” lyder uttrycket. Varbergs kommuns ambition att hålla stränderna tångfria för badande turister och varbergare verkar ha lyckats, men till en hög prislapp.

ANNONS
|

– I år har vädergudarna inte varit med oss. Det blåste in kopiösa mängder tång strax innan det slog om och blev strandväder, säger Jenny Bergström, avdelningschef på drift och anläggning.

Fyra gånger mer tång än normalt nådde Varbergs stränder. Tillsammans med kostnaderna för en ökad skräphantering och städning av offentliga toaletter översteg tångstädningen budgeten med 2,6 miljoner kronor. Under en period fick kommunen lov att hyra in hjullastare för att bli av med tången. Exempelvis låg det vid ett tillfälle ett 10 meter brett och 30 centimeter tjockt tångbälte på Apelvikens strand.

– Att låta tången ligga kvar kändes inte som ett alternativ med tanke på hur många som hemestrade. Vi har inte fått mycket kritik från badgäster. De verkar nöjda med strandstädningen, säger Jenny Bergström.

ANNONS

Tången har inte gjort hål i nämndens budget

Det finns ofördelade pengar kvar inom hamn- och gatunämnden, som kan täcka en del av kostnaden.

– Sen vill vi göra det så bra som möjligt i och med att det är skattepengar.

Men det ser ut som att hamn- och gatunämnden totalt inte går minus på grund av ökade kostnad inom tång- och sopområdet. Tack vare en mild vinter uteblev utgifter för snöröjning.

– Vi hade inga utryckningar mellan januari och mars. Det är svårt att budgetera för snö och tång, vi kan bara uppskatta efter vad kostnaderna legat på de senaste åren. I år hade vi tur att det inte blev både mycket snö och tång, säger Jenny Bergström.

Stort behov av tångförvaring

Något som är kvar att göra - och som kostar pengar - är att flytta tången. Just nu ligger den i en hög inne på det gamla ÅVC-området.

– Vi vill helst forsla bort tången i år för att få kostnaden på årets budget.

Det pågår en utredning om vad man ska göra med tången. Prover har tagits för att se vad tången innehåller, utifrån dem ser man vad som är lämpligt att göra med den eller vart tången kan läggas. Förut har kommunen haft uppläggningsytor i hamnområdet. Där har tången kunnat torka ihop. Sedan har sanden tagits omhand, körts tillbaka till stranden och tången lagts på komposten.

ANNONS

– Vi har inte dessa ytor länge utan är i skriande behov av uppläggningsytor att jobba på.

ANNONS