Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Tävla eller tura tillsammans längs kusten med racerbrädan

En aktivitet som alla kan lära sig och en upplevelse till havs som inte går att bräda. Det är Rosi ”Supcoachen” Karlssons filosofi när det kommer till Stand Up Paddle. I sommar sjösätter hon en fyramanna-SUP och ett mästerskap.

– Det är en riktig racerbräda, konstaterar Rosi Karlsson, grundare av Supcoachen. Den sju meter långa, flytande bjässen har strandat i sanden vid Kallbadhuset i väntan på SUP-sugna. Den kallas Dragon-SUP och kan bära fyra personer på böljan samtidigt. Med brädans nos pekande mot Skrivareklippan avgår årets jungfrufärd.

“Ett, två, ett, två”, repeteras varje gång paddeln bryter vattenytan med ett krafttag. Med fyra paddlar i vattnet simultant går det att uppnå en högre hastighet. Det har Rosi Karlsson tagit fasta på. I sommar kan lag om fyra deltagare göra upp om titeln ”snabbast i Varberg” på fyramanna-SUP. Varje måndag ges chansen.

– Det gäller till att samarbeta och vara synkade. Det är en öppen tävling där alla är välkomna, familjer, arbetslag och kompisgäng kan anmäla sig. Att var simkunnig och ha ett glatt humör räcker, säger Rosi Karlsson.

Första laget ut

På Barnens badstrand samlas medlemmarna i lag ”Kraken”, döpta efter den mastodont till bläckfisk som enligt fiskelegen sägs lura på havets botten. Att hålla sig under ytan är inget alternativ för laget med samma namn. – Jag är laddad! Hur svårt kan det vara? säger medlemmen Petra Bengtsson och skrattar.

Det kollektiva självförtroendet är på topp när teamet tackar nej till det provheat som erbjuds för att i stället kliva rakt in hetluften inför åskådarna som bänkat sig på Rolands Kök & Bar för att bevittna racet.

”Inte övat tillsammans”

Startskottet går. Brädan lyfts från sanden och deltagarna sätter fart mot vattnet. Om någon hamnar i plurret gäller det att snabbt ta sig upp. Väl uppe får deltagarna endast sitta på knä under fem paddeltag innan det är dags att åter stå upp för att slippa diskvalificering. Lag Kraken står stadigt, rundar den gröna bojen och tar sig i mål på 6 minuter och 35 sekunder. – Vi hade fart och var synkade, säger Petra Bengtsson.

– Med tanke på att vi aldrig har övat tillsammans är vi nöjda, säger lagkamraten Linda Ternebrink.

”Alla kan SUP:a”

Om tävling inte lockar lämpar sig brädan att hyra för expeditioner till Getterön, Skrivareklippan eller en färd längs med strandpromenadens vikar.

– Alla kan SUP:a. Den yngsta jag haft på brädan var sex månader och den äldsta har varit 90 år, säger Rosi Karlsson.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här