Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Tätare på Prästakullen i framtiden

Räkna med fler bostäder på begränsad yta när Prästakullen ska växa.

På Prästakullen med omnejd finns skog, ängar, ett koloniområde, hundklubben, sjukhuset, bostäder i olika former och nu även Varbergstunnelns södra mynning. Området gränsar också till Breared. Nu ska hela det här området få ett nytt planprogram.

Ambitionen med sådana är att skissa ett större områdes framtid – som ett slags förarbete för detaljplaner.

Naturen har omvärderats

Uppdraget om att ta fram ett planprogram gavs till tjänstemännen redan 2016 men arbetet har inte kommit igång. Nu när det är dags att inleda arbetet ges nya direktiv från kommunens ledande politiker.

Några av de områden som pekades ut som intressanta för byggnation 2016 betraktas nu som värdefulla att bevara som natur.

Ny bebyggelse kan komma att placeras längs Österängsvägen, vid sjukhuset, vid tunnelmynningen och i gränsområdet mot Breared. Uppdraget som ges är kort sammanfattat att planera för tät bebyggelse för att på så sätt värna grönområdena för fortsatta promenader, jogging- och cykelturer. Något förenklat: Räkna med hus på höjden snarare än villor.

Högre exploatering

Det har byggts mycket helt nyligen i området, bland annat i det område som Deromekoncernen marknadsfört som Träslövs Trädgårdsstad. Även här kan det bli tal om förtätning.

– Det är viktigt att ta tillvara på grönområden och kvaliteter som finns i sådana. För att få trivsamma och bra områden för bostäder är det viktigt att det finns grönytor också. Sådana gör att människan mår väl, säger kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil (M).

LÄS MER: Varbergs stadsskogar ska rustas upp

LÄS MER: Platsen krymper för växande klubb

LÄS MER: På tisdag står den stora striden om förtätningen

LÄS MER: KD och L är inte nöjda med stadsbyggnadsprogrammet

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här