Tänk på det här inför bröllopet

Att gifta sig innebär inte bara en romantisk gest och rolig fest. För att reda ut såväl det torrt juridiska som det känslomässiga har vi tagit en jurist och en parterapeut till vår hjälp.

ANNONS

I kärleksyran kan det vara lätt att glömma bort att äktenskapet i grund och botten är ett juridiskt kontrakt. Till Marie Lind, rådgivare i Familjerätt på Varbergs sparbank, kommer par både inför ett stundande bröllop, vid skilsmässor och allt däremellan.

– Det vanligaste är att sambopar kommer till oss för att skriva testamente, eftersom ogifta par inte automatiskt ärver varandra. Det kan vara bra att veta om. Separerar man som sambor har man inte del i varandras tillgångar, förutom gemensamt anskaffat bostad eller bohag, säger hon.

Ärver inte alltid

En anledning att gifta sig är alltså att man då automatiskt ärver varandra, men gäller det verkligen alla?

ANNONS

– Nej, inte om man har särkullbarn, det vill säga om den ena parten har barn sedan tidigare. Då ärver särkullbarnet sin förälder direkt, säger Marie Lind.

Vid en eventuell skilsmässa läggs båda parters alla tillgångar ihop och man har i bodelningen rätt till hälften var av det totala värdet. Om man inte har skrivit annat i ett äktenskapsförord.

– Det finns till exempel fall där den ena har ett företag, och då är det viktigt att se över det här med äktenskapsförord. Skulle det bli en separation kan de äventyra företaget om det blir föremål för bodelning, säger Marie Lind.

Konfliktmönster

Katarina Ageros är familjerådgivare och tar hand om den andra delen av äktenskapet – känslorna. Till henne kommer många par i vitt skilda faser i sin relation.

– Ofta handlar det om konfliktmönster som man inte kan ta sig ur. Ibland hörs och syns det och man är arga, ibland har man blivit tysta och slutat prata med varandra, säger hon.

”Enklare innan”

Ibland kommer par till Katarina Ageros som säger att ”det var enklare innan vi gifte oss”.

– Då handlar det ofta om förväntningar som inte införlivats. Prata om förväntningarna både innan ni gifter er och efteråt. Vad förväntar du dig av mig och vice versa? Vilken blir skillnaden i relationen som gifta eller ogifta?, säger hon.

ANNONS

Hon menar att det under parrelations livstid, oavsett hur länge den pågår, finns vissa kriser. Att gifta sig är en av dem. Att flytta ihop, skaffa barn, när barnen flyttar hemifrån är några andra.

– Det är saker som utmanar relationer och man kan behöva kommunicera kring förväntningar, säger hon.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Katarina Ageros tips för en hållbar relation:

Fatta medvetna beslut! Flyt inte bara med. Det är ganska osexigt med en ”förälder” i framsätet och en ”trotsig ungdom” i baksätet.

Jobba på att göra relationen trygg! Dela saker, kommunicera, ställ er frågan ”vad gör mig/dig trygg?”

Gör din del! Du kan inte förändra någon annan, bara dig själv.

ANNONS