Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Gissy har skrivit ett femtiotal böcker, både kriminalhistorier för vuxna och barnböcker. Nu är han aktuell med ”Jakten på Bockstensmannen”. Bild: Privat
Peter Gissy har skrivit ett femtiotal böcker, både kriminalhistorier för vuxna och barnböcker. Nu är han aktuell med ”Jakten på Bockstensmannen”. Bild: Privat

Syskon i jakt på Bockstensmannen

Han har varit död i snart 700 år – men Bockstensmannen är ändå huvudperson i en ny deckare för barn.

Det är författaren Peter Gissy, som genom åren gett ut ett femtiotal böcker, som skrivit ”Jakten på Bockstensmannen”, där syskonen Niki och Nelson har huvudrollen. Under ett besök hos mormor i Varberg hamnar de i en stöldhistoria som kretsar till den döde 1300-talsmannen.

Göteborgsboende Peter Gissy fick inspiration till berättelsen redan för tio år sedan, från sitt då femåriga barnbarn Hilda.

– Vi var på väg till Landskrona, som jag kommer från, och passerade Varberg med tåget. Mitt barnbarn började då berätta om Bockstensmannen, som hon lärt sig om vid ett besök på Hallands Museum. Jag märkte att hon var fascinerad och tänkte att det vore kul att läsa om Bockstensmannen tillsammans.

Men det var svårt att hitta barnvänlig litteratur om torvmosseliket.

– Det mesta var bara tråkiga avhandlingar, så jag sade lite slarvigt: ”Jag ska skriva en bok om Bockstensmannen för barn själv”.

Efter det låg idén i träda från och till, tills för något år sedan.

– Då tyckte jag att jag hade fått ihop historien, säger Peter Gissy.

Syftet med att få in Bockstensmannen i berättelsen, som riktar sig till barn i 8 - 10-årsåldern, är att lära dem mer om historia.

– Vi lever i ett ganska historielöst samhälle, vi pratar mycket om nutid och framtid men det är också viktigt att veta vad som hänt tidigare och att lära sig av det.

Därför har också huvudpersonerna Niki och Nelson en liten speciell bakgrund, som adopterade från Sydafrika och uppväxta i Österbotten i Finland.

– Österbotten var ju länge svenskt och många där talar svenska. Jag tyckte det vore kul att undervisa om det också, säger Peter Gissy.

– Sedan behövs det också fler barnböcker med förebilder som inte är vita. De behöver bättre spegla dagens samhälle.

Tas Jakten på Bockstensmannen emot väl är det inte omöjligt att syskonen återkommer.

– Man kan ju tänka sig att de åker till Stockholm och går på Vasamuseet, säger Peter Gissy.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här