Sveriges mest produktiva suggor bor i Blixtorp

Örjan Bertilsson är den grisproducent som i år föder upp flest grisar per sugga. 30 kultingar har varje sugga fött det senaste året på gården Persgård.

ANNONS
|

Gårdsplanen är tom sånär som på en parkerad traktor. Planen omges av två stora stallar där grisarna bor året om. Örjan Bertilsson vill inte att de ska gå utomhus, han är rädd för smittorisken.

– Vi vill ha ett bra smittskydd mot övriga Europa i och med att vi inte har samma sjukdomar som finns där. I Sverige har vi inte använt antibiotika till djuren sedan 1978 och det får ju inte hända att vi ska behöva börja med det igen, säger han.

Försiktigheten har lett till vad som verkar vara ett komplext och noga uträknat system. Att djuren ska stå inomhus är en del och dessutom köper Örjan Bertilsson aldrig in djur utan föder upp nya grisar internt på gården. När HN är på plats ska händerna spritas och en heltäckande overall sättas på innan vi får gå in till djuren.

ANNONS

Box efter box breder ut sig inne i stallarna där 8500 smågrisar säljs på ett år. Varje box är nio kvadratmeter och rymmer både en sugga och upp mot 14 stycken kultingar. Det ser trångt ut men Persgård följer djurskyddsförordningen för djurhållning i Sverige. En reglering som Örjan Bertilsson återkommer till ofta.

– De reglerna vi har är bra, djuren måste ju må bra. Vi måste försöka putta över våra regler på andra länder. I många EU-länder har djuren ingen halm i sina bås, som vi har. Då finns det risk för att de biter på varandras svansar i brist på annat att göra. Sverige är ett av få länder som har grisar med knorren i behåll, säger han.

Det är en konstant avvägning att producera tillräckligt för att företaget ska vara lönsamt och att se till djurens välmående.

– De hade aldrig producerat så här mycket om de inte hade mått bra. Djuren mår bra om man har ett bra system, det gäller allt från foder, stallar, seminering och avel, säger han.

Och en ovanligt hög produktion håller Örjan Bertilsson. Sveriges Grisföretagare utser varje år den bonde som uppvisat högst siffror. I flera år har han varit nära toppen och i år ledde det till vinst i och med att varje sugga i snitt får 30 kultingar under ett års tid. De är dräktiga tre månader, tre veckor och tre dagar. Efter födseln är de med sina kultingar i fem veckor. Sedan tar det ungefär fem dagar innan suggorna semineras igen. Ett kugghjul som grisbonden är stolt över.

ANNONS

– Jag är först i Sverige med att föda upp 30 grisar per sugga och år. Det är den aspekten som känns störst, inte att vinna. Etta kan man vara nästa år men just att komma över den här gränsen, det är en stor grej, säger Örjan Bertilsson.

Produktiva Persgård

  1. Gården drivs av Örjan Bertilsson och hans fru Anna Bertilsson.
  2. Innan Örjan och Anna tog över bedrev Örjans föräldrar också grisuppfödning på gården.
  3. Förutom Örjan är det tre personer som arbetar heltid på gården.
  4. Persgård är näst intill självförsörjande på foder till djuren.
  5. Det odlas spannmål och oljeväxter på gården.
  6. I september ska gården byggas ut med en ny byggnad för att flytta hem djur som stått på andra gårdar.
ANNONS