Svensk i stängt Melbourne: ”För mesigt i Sverige”

Släkten är i Varberg, men Johannes bor i Melbourne – som nu stänger i sex veckor på grund av coronapandemin.

ANNONS
LocationMelbourne||

I nio år har den 46-årige ingenjören Johannes Melén bott i Australien, men han har även varit i Varberg för att hälsa på sina föräldrar Anita och Jan, och sin storasyster Nina med familj.

Den närmaste tiden kan Johannes inte ens lämna Melbourne, eftersom mångmiljonstaden för andra gången stängs i minst sex veckor för att minska spridningen av coronaviruset.

– Förra perioden gick det bra, men den här gången tar jag det mer på allvar och kommer att ha ansiktsmask när jag går till affären. Jag är lyckligt lottad som har jobbet i behåll och dessutom möjlighet att jobba hemifrån, säger Johannes Melén, som jobbar med bildesign på Ford.

ANNONS

Gränsen mellan delstaterna stängs

Med början natten till torsdag den 9 juli stängs Melbourne och för första gången på 100 år även gränsen mellan delstaterna Victoria och New South Wales.

För de närmare fem miljoner invånarna i Melbourne finns det nu i princip bara fyra godkända anledningarna att lämna sitt hem: läkarbesök, matinköp, motion eller att åka till jobb och skola.

– Det är en utmaning, men jag tycker att det är bra att reglerna är relativt tydliga. Sedan kan man fundera på hur vissa rekommendationer fungerar. Som att man inte bör åka ut på landsbygden för en löprunda, även om det inte är förbjudet. Skulle jag ta en promenad i stan utan träningskläder skulle det nog också vara okej, så helt glasklart är det inte, fortsätter Johannes.

Ett sista restaurangbesök

På onsdagen passade han på att gå till frisören, som skulle stänga, och även att träffa kompisar på en restaurang.

– Att inte få gå på krogen är ingen uppoffring, men visst blir det sociala umgänget annorlunda ett tag. Samtidigt är det inte som för min kompis i Barcelona, som bara fick vara hemma under karantänen, berättar Johannes och påpekar att det nu är vinter i Melbourne, alltså cirka 15 plusgrader på dagarna och sällan minusgrader ens på natten.

ANNONS

Läs mer: Melbourne känns som ett fängelse

Johannes Melén tycker att informationen från myndigheterna ofta har varit bra, men noterade diskrimineringen när de boende i höghusen i ett område med fler immigranter och socialbidragstagare inte fick tid att förbereda sig inför stängningen förra gången.

Som svensk i Australien jämför han förstås ofta med sitt gamla hemland.

– Jag kan tycka att det är för mesigt i Sverige, med bara rekommendationer. Här kan man få böter om man ordnar en fest med många människor, säger Johannes.

Lägre andel smittade

Han är förvånad att nedstängningen i Melbourne ger rubriker i Sverige med tanke på att andelen smittade och döda är så mycket lägre.

– Varför görs det inte mer i Sverige? Jag kan bli provocerad över att det verkar som om vi överger de äldre.

Namn: Johannes Melén

Född: 1974 i Västerås. Uppvuxen i Skene. Föräldrar och syster med familj i Varberg.

Bor: I stadsdelen Brunswick i Melbourne i sydöstra Australien, sedan 2011.

Yrke: Ingenjör på Ford. Arbetar med 3D/Cad-design av bilar.

ANNONS