Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Marcus Åsgärde berättar om händelsen under torsdagsnatten. Bild: Annika Karlbom
Marcus Åsgärde berättar om händelsen under torsdagsnatten. Bild: Annika Karlbom

Svartlut läckte ut i dagvattnet under driftstörning på Södra cell

Ett haveri i kokeriet på Södra Cell Värö resulterade i att tunnlut läckte ut i dagvattenavloppet. Produktionen fick stängas ner under fredagsnatten.

Natten till torsdag förra veckan orsakade ett haveri i kokeriet att tunnlut, även kallat svartlut, läckte ut i dagvattenavloppet. Läckan kom från sandseparatorn, som separerar sand, skrot och sten från flisen. Händelsen resulterade i att produktionen fick stängas ned till nästa dag.

– Det är förmodligen ett slitage från sten eller skrot som kommit med i maskinen, och orsakat ett hål i botten. Vi har plockat ner sandseparatorn och kollar på om den kan lagas eller behöver bytas ut, säger Marcus Åsgärde, platschef på Södra Cell Värö.

Svartlut är ett frätande ämne som bildas under tillverkningsprocessen av pappersmassa när man med hjälp av lut löser ut lignin ur flisen. När läckaget upptäcktes stängdes kokaren av och enligt anmälan till länsstyrelsen dröjde det innan man kunde täcka över golvbrunnarna till dagvattenavloppet.

Hur mycket hann läcka ut?

– Det är svårt att mäta, men det rör sig om ett mindre läckage. Vi har alltid ett flöde av TOC från blekningsprocessen, men inte i kokeriet. Det är därför vi anmäler.

TOC är ett mått på mängden organiskt material i vatten. Göran Fagerström är miljöskyddshandläggare vid länsstyrelsen och berättar att det är allvarligt med utsläpp av lut i dagvatten, men har förtroende för hur Södra Cell har agerat.

– Här verkar det som att de har vidtagit nödvändiga åtgärder för att minimera skadan. Om det hade varit något större hade vi reagerat starkare.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här