Svårt säga upp träningskort

Har du tröttnat på gymmet och ångrar köpet av det dyra årskortet? HN:s granskning visar att det finns stora skillnader i vad som gäller för den som vill säga upp sitt träningskort i förtid.

ANNONS
|

Varberg. För den som misslyckats med sitt nyårslöfte kan det oanvända träningskortet bli en dyr historia. HN:s rundringning till några av gymmen i Varberg visar att det finns stora skillnader i hur lätt det är att avsluta ett träningskort i förtid.

Av de fem granskade gymmen är det bara ett som tillåter att man helt avslutar ett träningskort i förtid, nämligen Atletica. Då krävs flytt till en annan ort och att man har ett intyg på det.

– Kedjorna har ofta hårda regler, men vi försöker vara flexibla för att bibehålla ett gott rykte, säger Conny Thom, Atleticas ägare.

Även om det inte går att avsluta ett träningskort så erbjuder samtliga fem gym möjligheten att frysa korten. Det innebär att kortet pausas inför en period för att kunna återupptas igen senare.

ANNONS

På Actic, som finns på Friskvågen och i Håstens simhall, kan man frysa sitt träningskort för skada, sjukdom och graviditet. Frysperioden gäller högst ett år och man måste visa upp ett intyg. Här tillåts även ett pausat kort för arbete, studier eller militärtjänstgöring på annan ort. Då gäller minst tre månader och högst ett år som frysningstid, och ett intyg krävs.

Även Fitness24seven kräver läkarintyg för att frysa ett betalt årskort, och perioden gäller minst tre månader och max ett år. Vid flytt gäller medlemskapet på alla gym i kedjan.

Medlemmar som har årskort på Friskis & Svettis kan frysa kortet en månad per år, och samtliga träningskort kan frysas på obestämd tid för den som har ett läkarintyg.

Nordic Wellness tillåter medlemmar som har autogiro att frysa ett kort max två månader per år, och vill man pausa längre måste man ha en anledning som skada eller studier eller jobb på annan ort. Skada eller sjukdom krävs för den betalt ett årskort. Har man årskort och flyttar är det gratis att byta till ett annat gym i kedjan.

Atletica har däremot mer överseende med orsaken bakom ett pausat kort, men man måste meddela i förväg.

– Ofta har kunden en anledning, men ibland är det bara att man inte hinner eller är mitt uppe i något, säger Conny Thom.

ANNONS

Ett tredje sätt att ta sig ur sitt gymkort är att överlåta det till någon annan. Även här skiljer det sig mellan gymmen. Friskis & Svettis och Actic tillåter inte överlåtelse medan det på Atletica går att göra kostnadsfritt. Fitness24seven debiterar 300 kronor för den som vill överlåta sitt helårskort och den nya kunden betalar en startavgift. På Nordic Wellness kostar överlåtelsen 300 kronor.

ANNONS