Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I sin blogg vill Varbergsbon Susanna Nilsson dela med sig av hur det är att leva med emotionell instabil personlighetsstörning eller hur ”det är att vara jag”. FOTO: Linda Glendell

Susannas blogg lyfter psykisk ohälsa

I sin nystartade blogg skriver Susanna Nilsson om livet med sin diagnos. – Detta är jag, rakt upp och ner.

Det var i maj som tvåbarnsmamman Susanna Nilsson startade bloggen ”Jag rakt upp och ner” som redan haft över tiotusentals besök. Där beskriver hon hur det är att leva med emotionell instabil personlighetsstörning, EIPS. 
– Jag tycker det är viktigt eftersom det är så lågt prioriterat. Man skriver om så många andra sjukdomar och psykiatri hamnar alltid på efterkälken, säger Susanna Nilsson, 30 som fick sin diagnos i höstas. Då hade tidigare hon utretts för både adhd och bipolär sjukdom.
– Jag har varit sjuk och haft depressioner i perioder ända sedan jag var barn. När jag var liten trodde läkarna att jag hade problem med magen, säger hon.
Susanna menar att mycket föll på plats när hon väl fick sin diagnos.
– Det har förklarat varför jag tänkt och gjort på ett visst sätt eller varför jag får så många depressioner och varför de går så djupt.
Vad innebär den?
– Det är att jag har lätt för att se saker i svart eller vitt. Jag kan vara överdrivet euforisk när jag vaknar på morgonen, sedan går det några timmar och så kan jag hata allt och alla. De här humörsvängningarna går väldigt fort. Det finns inga gråzoner, säger hon.
Varför började du blogga?
– Jag hoppas kunna nå ut och informera om att detta finns. Andra i samma situation ska inte behöva känna sig lika ensamma som jag har känt mig. Egentligen hade jag ingen plan mer än att skriva av mig. Jag får ur mig det jag tänker och jag försöker vara så ärlig jag kan utan att trigga i gång eller hänga ut någon. Jag utgår så ärligt jag kan från mig själv. 
För tillfället är Susanna Nilsson sjukskriven men hon säger att hon ser positivt på framtiden. Hon har dessutom börjat tillverka pärlarmband som hon säljer via bloggen. Överskottet går oavkortat till den ideella organisationen Suicide Zero.
– Jag skyndar långsamt och ser vad som händer på vägen. Eftersom jag själv jobbar inom psykiatrin är det lite speciellt att ha en diagnos. Jag kanske lutar åt att jobba med något annat men om det är inom vården, det får vi se.
Förutom medicin och psykologhjälp har hon även fått färdighetsträning som är en form av beteendeterapi.
– Där lär man sig lär sig hantera svårigheter på ett annat sätt. Jag har svårt att hitta ett mellanläge mellan känsla och förnuft och jag får hjälp med det. Jag lär mig olika knep, relationsfärdigheter och att hitta olika steg att följa. Och att lära sig att stå ut när det känns jobbigt.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här