Surfprofilen lyrisk: ”Som att jag bor i Kalifornien”

”Magiskt”. ”En revolution”. ”Halleluja”. Superlativen avlöser varandra när Varbergs inbitna våg- och vindsurfare beskriver den senaste trenden inom havssport: Wing-Foil.
– För första gången i mitt liv känns det som att jag bor i Kalifornien, säger surfprofilen Marcus Boman.

ANNONS
|

Det är en nästan religiös stämning bland den lilla skara surf- och vindveteraner som samlats vid Läjet. Oskar Hellsing, som kitesurfat i flera år, är en av de frälsta:

– Av mina topp tre bästa dagar i år så har två av dem varit med vinge.

Vinge är en försvenskning av sportens engelska namn, Wing-Foil: En relativt kort och tjock bräda, med en flygplansliknande köl undertill och ett uppblåsbart segel att fånga vinden med. När brädan får fart trycks den uppåt, så att den som står på den ”svävar” fram friktionslöst ovanför vattenytan.

Men den stora skillnaden gentemot vindsurfing och kite är att det inte krävs lika mycket vind. Det räcker att det blåser sex meter per sekund, och det har ändrat förutsättningarna radikalt för Varbergs vattensportare.

ANNONS

”Den ultimata friheten”

Magnus Jonsson, en av stans första vindsurfingpionjärer, förklarar:

– Det blåser säkert fem gånger oftare inom det intervall som krävs för foil, jämfört med vad som krävs för vindsurfing och kite. Det blir mycket mer tid i vattnet.

– Och för mig som har nått en respektabel ålder är det skonsammare för kroppen också, tillägger han med ett skratt.

Dagar när vindförhållandena gör det otänkbart att kita eller vindsurfa går det utmärkt att vinga, enligt Oskar Hellsing.

– I rätt förhållanden kan man fånga en våg långt ut och rida på den tills man kan sätta ner fötterna i revet. För mig är det den ultimata friheten i vågor, säger Oskar Hellsing.

Enligt Marcus Boman, ägare till Surfers Paradise i Varberg, började intresset för Wing-Foil att växa på allvar under 2021– för att i år fullkomligt explodera.

Hans egna försäljningssiffror är ett bevis på det.

Tiodubblad försäljning

– I juni förra året hade vi sålt utrustning för tvåhundra tusen. Vid samma tidpunkt i år hade vi sålt för två miljoner kronor, och taket är inte nått. Långt därifrån, säger han.

Marcus Bomans vindsurfingintresse sträcker sig långt tillbaka, till mitten av 80-talet, och det var med viss skepsis som han närmade sig den nya trenden.

ANNONS

– När jag först hörde talas om Wing-Foil så tänkte jag bara: ”Aldrig i livet. Det där är ingenting för mig”.

– En ful bräda med ett karbonflygplan under fötterna. Nej tack, fortsätter han.

Men en vän övertalade honom att ge den nya trenden ett försök, och i dag är alla tveksamheter som bortblåsta.

– Det är magiskt. En revolution, hävdar Boman.

”Känns som Kalifornien”

Revolutionen är dock som alla mest påtaglig i andra delar av landet, där brädfolket inte inte är bortskämda med lika goda förutsättningar som på Västkusten.

– Här i Varberg har vi så mycket, både vind och vågor. Men i Stockholm – dit hälften av våra foilprodukter sålts – är det verkligen hallelujastämning. Det är som de har fått en gåva från Gud, säger Marcus Boman.

Surfveteranen har också märkt en annan, kanske oväntad, fördel med Wing-Foil: Det sociala.

– Eftersom det inte krävs att det blåser femton meter per sekund så är det mycket enklare och härligare att hänga på stranden före och efter vi har åkt. Vi har vårt lilla gäng som träffas flera gånger i veckan.

Han tänker efter en stund och konstaterar:

– För första gången i mitt liv känns det som att jag bor i Kalifornien.

ANNONS

LÄS MER:De flyttade till Varberg för …surfingens skull

LÄS MER:Surfers paradise rider på vågen – bygger ut butiken: ”Gått ifrån att vara nörderi”

ANNONS