Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

SUP längs med Himleån känns som en djungeltur

Förra sommarens brist på blåst tråkade ut surfaren Charles Kallin. Då kom han på idén att erbjuda SUP-turer längs med Himleån.

Lätt böjda knän, jämn vikt, inga snabba ryck, blicken rakt fram. Det är en del att tänka på första gången man ställer sig på en SUP-bräda.

– Stressa inte. Det kan kännas lite vingligt i början, men hjärnan kommer snabbt fatta balansen, säger Charles Kallin, SUP-instruktör på Kitekalle medan han instruerar undertecknad – en av få varbergsbördiga som aldrig någonsin stått på en bräda.

”Mysigare och känns nästan som en djungel”

Efter bara några minuter känns det mycket riktigt stabilt, tryggt och rofyllt. Charles Kallin har instruerat i kitesurfing i Halmstad på sommaren och Sydafrika på vintern sedan 2016. Nu startar han upp en filial till Kitekalle i Varberg där han erbjuder kurser i både kitesurfing, fatbike och SUP-äventyr längs med Himleån.

– Förra sommaren var bedrövligt för kitesurfare, det blåste nästan ingenting. Det var därför jag började med SUP, säger han.

Att genomföra en intervju samtidigt som man paddlar går hyfsat lätt – tills vi närmar oss ett myller av fallna träd och sly.

– Det är det som är charmen med att paddla på en å som Himleån. Många kör bara på havet, och det är också fint men man missar potentialen som finns hos en å. Det är mysigare och känns nästan som en djungel, säger Charles Kallin.

Lugn, ro, fågelkvitter och sol

Med lite finlir lyckas vi passera hindren och hamnar återigen på en raksträcka med lugn, ro, fågelkvitter och sol.

– Adrenalinet får jag från kite-surfing. SUP är mer meditativt. Det är tystnaden, att bara komma ut med brädan och njuta. Man kommer så nära naturen och möter massa djur. Jag har stött på både rådjur och grävlingar, säger Charles Kallin.

Vi får också mycket riktigt en nära-naturen-upplevelse när en snok passerar ett par meter från brädan.

Exploderat

Turerna som Charles Kallin erbjuder tar omkring två-tre timmar och passerar både lugna och utmanande passager.

– Det passar de allra flesta, men det är bra om man är simkunnig och inte rädd för vatten, säger han.

Hittills har han bara hunnit med ett fåtal bokningar i Varberg, men erfarenheten från åren som instruktör i Halmstad säger att SUP blivit en riktig trend de senaste åren.

– Det har exploderat jättemycket. Samtidigt som det är meditativt så får man träning i balans, armar och en del core, säger han.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

LÄS MER: SUP slår rekord i vindstilla sommar

LÄS MER: TV: Se starten på SUP-racet

LÄS MER: Äntligen surfarblåst

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här