SUP-äventyr på Himleån i Varberg

Vass, näckrosor, fågelkvitter, lummig grönska och svalkande skugga. En paddeltur på Himleån är en naturupplevelse att minnas. –Det är häftigt att få se en helt ny del av naturen, säger Charles Kallin på Kitekalle.

ANNONS
LocationVarberg||

Trängsel på stränder kanske får en del att börja fundera på andra möjligheter till naturupplevelser nära vattnet. HN tog en SUP-tur på Himleån tillsammans med Charles Kallin, på Kitekalle, som vanligtvis inte följer med sällskapet som paddlar.

– SUP passar för alla som har normal kondition och är simkunnig. En å är också bra för nybörjare, säger guiden Kallin

Glid fram i naturen

Tur tänkte reportern. Det är check på samtliga kriterier. Men jag måste erkänna att det var rejält ostadigt när jag var tvungen att ducka för lågt hängande trädkronor och parera hinder av stock och sten längst med turen. Efter några småkollisioner, som den tre meter långa brädan klarade galant, var det bara att njuta av doften av flädern, fågelsång och trollsländor i klarblå toner.

ANNONS

– Vi hoppas att folk vill hitta på mer på hemmaplan i sommar och den här sporten passar alla. Barn från 10 år får paddla själv och mindre barn kan sitta framme på brädan, säger Charles Kallin och fortsätter:

– I förra veckan var vi i Kungsbackaån och då var en mormor med och paddlade med barnbarnen.

Tips på vattendrag i Halland

Han har flera tips som passar för olika sällskap som vill ge sig ut och paddla i naturen. Himleån är snäppet mer utmanande än Kungsbackaån som är bred och platt. Viskan är inget att rekommendera på grund av låg mysighetsfaktor på grund av att den är för bred.

Charles favorit är dock Löftaån i Frillesås.

– Den är som en stor hinderbana. Jag älskar det. En dröm är att paddla i Ätran – från Falköping till Falkenberg – det hade varit riktigt coolt.

Hur utmanande en tur blir beror ofta på hur högt vattenståndet är just den dagen. Men enligt Kallin går att tackla hinder som åarna bjuder på.

– Antingen får man klättra över träd eller lägga sig ner på magen och glida under. Det finns turer för dem som vill tävla med kompisarna eller turer om man bara vill lyssna på fågelsång.

ANNONS

Enligt Kallin exploderade intresset för surfgrenen Stand up paddling för några år sedan. Nu är det en populär motionssport där utövaren jobbar med balans, corestyrka och som bonus får motionären en naturupplevelse.

Fler hemester-tips i Halland:

Familj i Stråvalla öppnar kafé i sitt luftiga orangeri

Våfflor, bad och skogspromenader i Nösslinge

ANNONS