Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

”Stumfilm är egentligen så självklart”

En uråldrig ritual i skogen, mobbning och en storstadstjej på landet. Det är temana för de tre elevfilmer som kommer att visas på Kulturskolans stumfilmsfestival.

Varje år gör Kulturskolan i Varberg ett gemensamt projekt där elever från de olika ämnena går samman och gör något gemensamt oavsett om de ägnar sig åt dans, musik, konst eller film. Nu laddar elever och lärare inför stumfilmsfestivalen som äger rum 23-25 maj.

– Stumfilm är egentligen så självklart när man vill jobba gränsöverskridande. Alla uttryck kommer samman där, säger Albin Glasell, filmlärare på kulturskolan.

Även klassisk stumfilm

Kompositören Salomon Helperin har gjort musik till elevfilmerna, som musikeleverna sedan repat in tillsammans med sina musiklärare.

– De kommer att sitta på scen som en orkester och spela till filmerna medan de visas, säger Marie Lanai, producent och lärare på Kulturskolan.

Förutom elevfilmerna kommer stumfilmerna Metropolis från 1927 och The Goat från 1921 att visas. Det blir även en dansfilm gjord av skolans danselever, en stumfilm gjord av regissören, filmläraren och varbergaren Albin Glasell. Även nycirkuseleverna kommer att uppträda och konsteleverna har gjort filmaffischer och klippdockor.

”Tystnad säger mer än ord”

Eleverna är mellan 9-20 år vilket innebär att de flesta inte har någon relation till stumfilm. Trots det har det gått bra för dem att skapa egna stumfilmer, menar Albin Glasell.

– Vi har luckrat upp konceptet lite. De har fått göra vilken film de vill, men i ett tyst format. Jag kände direkt att det här borde de göra mer av, tystnaden i en film säger verkligen mycket mer än ord, säger han.

”Inte bara för släkt och vänner”

Av de tre elevfilmerna är det ändå en som håller kvar vid det typiska stuket, med knastrig bild och snabb bildhastighet à la tidigt 1900-tal.

– Vi har en elev som verkligen är bevandrad i stumfilmens historia, Ludde Pedersen, vilket är fräckt bara det eftersom han bara är 18 år, säger Albin Glasell.

Förhoppningen är att festivalen ska locka besökare även utanför kretsen ”närmast berörda”.

– Det här är inte en festival för bara släkt och vänner. Vi vill bjuda in allmänheten, säger Marie Lanai.

– Vi har sneglat lite på Göteborgs filmfestival, och vill göra något liknande men i mindre skala. Men det kommer att hända saker på olika ställen och man kan gå lite fram och tillbaka utan att behöva köpa någon biljett, säger Albin Glasell.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

LÄS MER: Extra chef tillsätts för att stärka Kulturskolan

LÄS MER: Varbergs nya webb-tv-stjärnor?

LÄS MER: Albin Glasell tog storslam på Playfestivalen

LÄS MER: Albin Glasells prisade skräckis finns på nätet

LÄS MER: Premiär för nya webbserien VBG

LÄS MER: VBG - en succé enligt skaparna

LÄS MER: Ungdomar bjuds på gratis bio

Stumfilmsfestivalen 23-25 maj:

Invigs på torsdagen 17.30 på Varbergs Teater av kommunstyrelsens ordförande Lena Spång och Albin Glasell.

Aktiviteter på Varbergs Teater, Café Kasett, Django music & coffee, Komedianten och lekplatsen utanför Komedianten.

Arrangeras av Kulturskolan och program kommer att finnas på varberg.se