Stugägarföreningen protesterar mot vägavstängning

"Stäng inte av Tångkörarvägen." Stugägarföreningen och vägföreningen i Apelviken protesterar mot kommunens planer på att stänga av Tångkörarvägen för biltrafik i sommar.

ANNONS
|

Varbergs kommun vill testa en självkörande buss i Apelviken i sommar. Bussen ska trafikera Tångkörarvägen, den väg som löper längs stranden från campingplatsen till Vikhyddan. För att busstestet ska löpa så smidigt som möjligt finns planer på att stänga av delar av Tångkörarvägen för biltrafik under två eller fler veckor i juni.

Avstängningen skulle också tjäna kommunens insamlade av trafikdata som anses behövas i den fortsatta planeringen av Apelviken i stort.

– Stänger man av den vägen finns det bara en infart till Apelviken. Den via Ranelidsrondellen och Hobbyvägen. Den allmänna tillgängligheten för detta område blir kaos. Och därför säger vi nej till att ta över den trafiken, säger Uhlf Skoglund som är ordförande för Stugägarföreningen i Apelviken.

ANNONS

Har protesterat i skrivelse

Apelvikens Stugägarförening och Apelvikens Vägförening har protesterat mot planerna i ett brev till kommunen. I det skriver de:

"Stäng inte av Tångkörarvägen ens i två veckor. Oavsett hur mycket trafiken skulle öka så är det redan i dag en störning och ett stort problem med trafik genom vårt tättbebyggda område. Konsekvensen av att stänga av Tångkörarvägen skulle leda till trafikkaos inom vårt område."

– Under de här två plus två veckorna så blir det här området instängt. Det blir en mycket försämrad tillgänglighet och den är oroväckande för våra medlemmar, säger Uhlf Skoglund.

Vägföreningen säger nej till förslaget

Skoglund menar att kommunen nu inte har något val utan de måste tänka om.

– Vi i vägföreningen kommer inte att öppna vårt område för den allmänna trafiken. Det gör vi inte. Vi kommer inte att stänga, men vi har tydligt aviserat till kommunen att vi inte accepterar detta. Vi kan inte vara den enda infarten till Apelviken. Vi klarar inte det och det har vi talat om, säger Uhlf Skoglund.

Kan ni bestämma detta?

– Vägföreningen har sådan makt. Säger vi nej så går detta inte att genomföra. De får hitta en annan lösning. Vi kan inte bara göra det på ogin utan det måste finnas saklig grund och det gör det. Framförallt på grund av de trafikmängder som är här. Det är ju tusentals bilar som kör Apelviksleden på bara en dag, säger Uhlf Skoglund.

ANNONS

Föreningarna vill i övrigt att kommunen tar hänsyn till deras önskemål om minimerad trafik genom stugområdet nu och i framtiden. Föreningarna vill att Tångkörarvägen och Havsvägen på sikt förses med cykelbanor.

LÄS MER:Självkörande buss ska in i Apelviken och bilarna bort

LÄS MER:Apelviken är inte längre bara ett stugområde

LÄS MER:Ny cykelled på banvallen står högt i kurs

LÄS MER:Surfingen i Apelviken ska lyftas – nu är miljonsatsningen igång

ANNONS