Studenter prisas – för produkt som ska rädda liv

Ida Bengtsson och Julia Johansson får stipendium för att ha tagit fram en produkt som ska underlätta hjärt-lungräddning.
– Vi är väldigt glada och stolta, säger Ida Bengtsson.

ANNONS
LocationVarberg|
|

Ida Bengtsson från Tvååker vann tillsammans med sin arbetspartner Julia Johansson från Berghem fina stipendium på Utexpo, som är Högskolan i Halmstads traditionella examensmässa. Detta sedan de examinerats från Utvecklingsingenjörsprogrammet.

De får utmärkelserna för att ha tagit fram en prototyp på ett bröstkompressionssystem som ska hjälpa till med att utföra hjärt-lungräddning.

– Vi ville hitta ett arbete som skulle kunna göra skillnad i samhället, säger Ida Bengtsson.

Bröstkompressionssystemet är tänkt att användas som komplement till de hjärtstartare som finns utplacerade runtom i samhället. Konstruktionen bygger på en hävarmseffekt som gör det lättare att utföra HLR under en längre tid, fram till ambulansen kommer.

ANNONS

Tre stipendium

Det finns i dag andra liknande system. Dessa finns främst på sjukhus och i ambulanser och drivs elektriskt. Det är också betydligt dyrare produkter som kostar mellan 150 000 till 200 000 kronor.

– Målet med vår produkt är att den ska vara mer lättillgänglig i samhället. Den ska vara kompatibel med befintliga produkter samtidigt som den kan användas individuellt.

På Utexpo fick de ta emot tre olika stipendium. Det var andrapris från Lektor Sten Fåhrés minnesfond för bästa examensarbete (50 000 kronor), Chalmerska Ingenjörsföreningens stipendium (2 000) och Hälsoteknikalliansens utvecklingsstipendium (10 000).

– Vi blev lite chockade eftersom vi tyckte det var så många andra duktiga studenter så vi trodde inte vi skulle ha så stor chans. Men vi är väldigt glada och stolta.

Arbetet drogs igång i oktober då de tog över ett projekt från två tidigare studenter för att vidareutveckla. Sedan dess har de intervjuat brandmän, ambulanspersonal och diverse organisationer för att få fram information. Förutom prototypen i sig har Ida och Julia även tagit fram en affärsplan med beskrivning av bland annat hur produkten kan vara till nytta för samhället, samt utvecklat en hemsida.

Vad som händer med projektet framöver är ännu oklart.

– Vi håller på och funderar och diskuterar med varandra just nu hur vi ska gå vidare, då vi inte bara vill släppa det. Vi får helt enkelt se vad som händer i framtiden.

ANNONS
ANNONS