Strömma damm har sålts till Onsalaföretaget Förvaltnings AB Mönster.
Strömma damm har sålts till Onsalaföretaget Förvaltnings AB Mönster. Bild: Annika Karlbom

Strömma damm har sålts - i tystnad

Strömma damm har legat ute till försäljning sedan i vintras. Nu har vattenkraftverket sålts. Den nya ägaren hoppas att kunna köra igång vattenkraftverket ”ganska snart”.

ANNONS
|

Strömma damm slutade producera el 2017 och för drygt ett år sedan beslutade Varberg Energi sig för att sälja vattenkraftverket. Nu är det sålt. Köpare är fastighetsbolaget Förvaltnings AB Mönster i Onsala.

Planen är att företaget ska starta upp kraftverket på nytt och leverera el.

– Exakt när det blir vet jag inte. Det kan bli nästa vecka, men det kan också ta betydligt längre tid. Vi måste göra lite fler åtgärder och vi har väl inte allt på pränt än, säger företagets vd P-O Christenson.

Kraftverket provkördes i förra veckan och som väntat påträffades en del brister.

– Det är inga stora grejer. Men det har stått still under tre år. Det händer en del under så lång tid och det behöver gås igenom. Det är ett gammalt styrsystem som vi i och för sig ska byta ut, men det tar tid innan vi får det. Vi får tills vidare köra på det gamla och förbättra det i vissa avseenden.

ANNONS

Är det frustrerande att inte kunna köra igång i och med att det är bra flöde just nu?

– Ja, det är väl taskigt att se vattnet rinna över dammen utan att kunna producera el. Det är la inte så jävla roligt (skratt). Det hade varit roligare om det hade gått igenom turbinen.

P-O Christenson är van vid att handla med fastigheter, men något vattenkraftverk äger han inte sedan tidigare.

– Jag har alltid varit intresserad av vattenkraftverk, det har blivit något av en hobby. Jag har en mentor i Dalsland som äger en massa kraftverk som jag har besökt. Han är kunnig.

Han har valt att investera i kraftverket trots att de långsiktiga förutsättningarna för vattenkraft är högst oklara. Havs- och vattenmyndigheten har lämnat in en nationell plan till regeringen för att vattenkraftverken ska få modernare miljövillkor. Biologisk mångfald värderas högre än tidigare. Om regeringen fastställer planen kommer många vattenkraftverk att behöva ompröva tillståndet.

– Det finns intressen som vill riva ut alla mindre vattenkraftverk så att vattnet rinner fritt. Men vi får också höra att vi ska spara på energi och se till att få grön el. Det kommer dubbla budskap. Inte ens länsstyrelserna vet hur det ska hanteras, säger P-O Christenson.

ANNONS

Prislappen för Strömma damm vill han inte gå ut med.

Tvååkers sport- och fiskevårdsförening kommer även fortsatt att kunna bedriva sin verksamhet i dammen.

– Det är bra med den nya ägaren och att vi kan köra på som tidigare. Men jag förstår inte varför det skulle säljas från första början. Från Varbergs Energi har det varit helt tyst om försäljningen, säger Uno Larsson.

Varbergsposten har sökt Varberg Energis vd Björn Sjöström.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS