Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lisa Rossi och hästen Brille ägnar sin fritid åt att visa hur ett slag kunde gå till under stormaktstiden. Gemenskapen i föreningen samt kärleken till hästar gjorde att Lisa föll för hobbyn. Annars läser hon till veterinär.

Stridsfält blev Lisas slagfärdiga hobby

Vad sägs om att dra på sig uniform och låtsasstrida i historiska slag. Till häst. Det är vad Lisa Rossi, 28, viger sin fritid åt.

Krutröken ligger tät och order på gammalsvenska ekar över fälten. Med värja i ena handen och musköt i den andra närmar sig en fientlig trupp. 
– Vi är en ideell förening som levandegör Sveriges historia, säger Lisa Rossi, som bor i Väröbacka.
Iklädda tidstypiska uniformer utför medlemmarna i föreningen Kongeliga Bohus Elfsborghs Caroliner väl inövade bataljer. 
– Vi gör en stridsförevisning på några minuter för att visa hur ett slag kunde gå till, säger hon.
Gärna stormaktstid
 Den tidsepok föreningen har valt att lägga tyngdpunkten på är svensk stormaktstid, 1650–1718. 
– Men nu har vi börjat göra medeltida event också. Jag tycker det är jättekul eftersom det innebär att fotsoldaterna är fullt utrustade (med rustning) och då kan man dänga på rätt hårt. Men vi är jättenoga med säkerheten och den går alltid först.
Miljötränar hästarna
Det var hennes nuvarande man som för sex år sedan introducerade henne för den ovanliga hobbyn. 
– Han sa att det var jättebra miljöträning för hästarna så då följde jag med. Och ju mer avancerade saker jag kunde göra med hästen desto roligare blev det. Nu lever vi för det här, säger Lisa Rossi och beskriver sig själv som en riktig hästnörd.
Hon menar att det krävs mycket hård träning för att få hästarna att inte bli skrämda för rök, skott och olika objekt på marken. 
På träningarna handlar det mycket om att öva in saker tillsammans, som att rida framåt i grupp eller rida ikapp en flyende infanterist. 
Åker på uppvisningar
Totalt har föreningen runt 200 medlemmar. Förutom att träna, reser de ofta runt och visar upp sina iscensatta strider. Nyligen var de inbjudna till tyska Wismar och till helgen reser de till Bohuslän och förevisar slaget vid Strömstad.
– Vi är inte så många som håller på med det här lokalt. Nu är vi kanske tio ryttare som tränar i Veddige men vi vill gärna bli fler, säger Lisa Rossi.
Hon menar att man varken behöver vara historiskt kunnig eller kunna rida för att delta.
– De flesta som är med är fotsoldater som lär sig marschera och skjuta med svartkrutsvapen. Som tross har man bara på sig historiska kläder och hjälper till med det som behövs i lägret. Det finns en plats för alla, säger Lisa som vill uppmana folk att komma och testa.
– Gemenskapen är det allra roligaste.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här