Striden om läsarna – en över hundraårig historia i Varberg

Tidningsbranschen är tuff för många. Kampen om att fånga läsarna och annonsörer har pågått men förändras ständigt.

ANNONS
|

Under många årtionden pågick en hård kamp om Varbergsborna. Flest läsare lockade fler annonsörer. Så är det även i dag. Och lilla Varbergsposten håller fortfarande en tidningsläsandets fana förhållandevis högt.

Tandläkare Gert Nelje, född i juni 1928, har varit med och minns de tidningar och en del filurer som jobbade på avisorna.

Brutus och Jack var ett par lokala signaturer. I början av 1970-talet övergick många tidningar till att skriva namnen på reportrarna. Carl Leon Andersson var signaturen Brutus. Vem Jack var får de som vet gärna berätta. Per Arnö, Axel Blixt, Robin Gustafsson var några män som syntes. Maj-Britt Skoog var en kvinna som i modern tid bröt sig in i den manliga dominansen under 1970-talet. Våren 2021 är 14 av 22 kvinnor på redaktionen i vårt gemensamma tidningshus.

ANNONS

Astrid Nyberg (1877-1928) var en pionjär som chefredaktör på NHT Vestkusten (NHT utläses Norra Hallands tidning). Det står mer att läsa om henne i Starka röster i Varberg (2020). ”Hon hade en stark känsla för en tidnings förpliktelser som ledare av den allmänna opinionen” kan man läsa i ett citat som återges i Per Arnös kapitel i boken Varberg – En kommuns historia.

Första tidningen som gavs ut var Warbergs Tidning (3 juni 1857). Varbergsposten var den stora tidningen även om Vestkusten och Hallands Nyheter gjorde tappra försök att ta sig in på marknaden under 1930- och 1940-tal.

– Det var ju Varbergsposten. Vestkusten var inte alls lika utbredd. Sedan hade Ny Tid en redaktion vid hörnet Millbergska huset i hörnet Borgmästaregatan/Östra Långgatan (fd Glittmarks). Redaktionen låg ett våningsplan högre. Det var ett trähus då, jag tror Varbergs största trähus på den tiden. Jag minns så väl när kriget började och de hade löpsedlar utanför, säger Gert Nelje.

Hallands Nyheter etablerade sig i början av 1930-talet. Ebert Wadsten (mannen som var en av de första som rapporterade om Bockstensmannen) fanns med på redaktionen in på 1980-talet.

Gert Nelje minns fler tidningsprofiler som dock lämnade hemorten. Han hade en klasskamrat som hette Bo Pettersson. Han tog namnet Bo Präntare (1928-2017) och var verksam på Lantarbetaren med och vd på Arbetarbladet i Gävle och A-pressen.

ANNONS

– Han blev stor tidningsman. Man såg honom ofta i tv. Vi var inte mer än 13-14 år när vi gick realskolan. Han skrev biorecensioner. Ibland bad han mig följa med till Bio Capitol. Han hade fått biobiljetter. Efter filmen gick han in på redaktionen och skrev en recension på Vestkusten.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS