Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Strejk hotar på Ringhals

Om inte fackförbundet Fastighets och arbetsgivarorganisationen Almega kommer överens innan den 12 maj bryter strejk ut på bland annat Ringhals.

Förhandlingarna i årets avtalsrörelse har strandat. Nu varslar fackorganisationen Fastighets rengörings- och saneringspersonal på sex arbetsplatser i landet. Vid Ringhals berörs minst 50 personer på ISS Facility vid Ringhals berörs, men troligen rör varslet betydligt fler.

– Det är ett varsel om total arbetsnedläggelse och det gäller alla inom vårt kollektivområde. De jobbar med sanering, allt från rengöring inne i reaktorn till lagerarbete och transporter, säger fastighets ombudsman Lennart Mauritzon.

– Vi har inte blivit erbjudna tillräckligt för att täcka upp vare sig märket eller låglönesatsningen, säger han.

Det så kallade märket, industrins avtal som ger 6,5 procents löneökning på tre år, är vägledande i avtalsrörelsen. Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson kallar strejkvarslet för oproportionerligt och oansvarigt.

– Stridsåtgärder av det här slaget, som drabbar områden där kollektivavtal redan är tecknade, utan någon rimlig proportion mellan syftet med åtgärden och skadan den orsakar, borde inte vara tillåtna, säger Peter Jeppsson i ett pressmeddelande.

Medlare är utsedda att medla i tvisten mellan parterna. 

– Dagens varsel mot Almega handlar främst om att motparten ensidigt ställt in förhandlingarna om nytt kollektivavtal på området Almega Specialservice. I de förhandlingar som pågick före det visade de ingen vilja att diskutera ett avtal inom industrinormen med låglönesatsning, säger Magnus Pettersson, förbundsordförande Fastighets på förbundets hemsida.

 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här