Stranden kryllar av liv – barnen vet hur man hittar det

Räkor, tång och krabbor håvades in i Getteröns första vik när barn hjälpte länsstyrelsen att få in exempel på vad som finns i vattnet.
– Vi har haft många flitiga medhjälpare här i dag, säger Moa Pettersson från länsstyrelsen.

ANNONS
LocationGetterön||

Utställningen ingår i Naturum Getteröns program, men är också en del av Västerhavsveckan. Barnen samlar in djur och växter ur havet, antingen med snorkel och cyklop längre ut eller med håv på det grunda. Guiderna Joel Jansson och Moa Pettersson kan sedan berätta mer om det som finns i vattnet och svara på frågor från barn och föräldrar.

Denna soliga fredagseftermiddagen var det många strandbesökare som var framme och tittade i hinkar och i vattnet.

– Det är roligt att det kommer både sådana som har läst programmet och spontanbesökare. Det är bra att kunna locka båda de grupperna, säger Moa Pettersson.

ANNONS

Fynden som barnen gjort ligger i baljor och de som hämtat något får hjälp att artbestämma. Hedda Niméus, 6 år, släpper i en räka som hon fångat i håven.

– Det är en hästräka, säger hon.

I dag hittades inte några invasiva krabbor, men länsstyrelsen passar på att informera om de arter som man ska rapportera in om man hittar och inte släppa tillbaka i vattnet.

– Det är blåskrabba och småprickig penselkrabba som kan finnas här. Man kan rapportera in fyndet på rappen.nu, säger Joel Jansson.

Och det är inte bara djur som barnen fångar in. Tång av olika slag ligger också i baljorna.

– Det finns många olika sorters tång, och på tången finns det mer liv. Flera djur lever på tången. Den är viktig för biologisk mångfald, säger Joel Jansson.

Längs snorkelleden som går utanför första vik kan snorklarna se ungefär det som samlats in i dag i hinkarna. Den går även över en ålgräsäng, en hotad naturtyp.

– Ålgräsängar är en viktig uppväxtmiljö för många fiskarter. När de försvinner försvinner uppväxtmiljön för rovfiskar, till exempel torsk, berättar Moa Pettersson, som jobbar med åtgärdsprogram för hotade ålgräsängar.

När torsken minskar i antal blir det också rubbningar i näringskedjan nedåt så att fintrådiga alger kan breda ut sig utan att bli uppätna.

ANNONS

Vera Karnehed, 7 år, Rut Neimark, 9 år, och Signe Karnehed, 10 år har precis snorklat längs leden och kommit tillbaka med en tångsnälla, en långsmal fisk.

– Vi såg plattfiskar också, berättar Vera.

ANNONS